Magyarország

2008.02.27. 15:56

Megkezdődött a Kruchina-fivérek kártérítési pere

<p>A két fiatalember azért követel az államtól összesen csaknem 20 millió forintot, mert 2006. szeptember 21-én hajnalban Budapesten, a Rákóczi úton a rendőrök elfogták őket, majd hetekig háziőrizetben voltak, illetve lakhelyelhagyási tilalom alatt álltak, pedig, mint később kiderült, semmilyen törvényszegést nem követtek el.</p>

Kruchina Károly és Kruchina Vince azért követel egyenként körülbelül 900 ezer forintot, mert az őrizetbevétel miatt meghiúsult külföldi munkalehetőségük, illetve az idősebb fivér nem tudott beiratkozni a jogi egyetemre.

A fejenként 9 millió forint nem vagyoni kártérítést pedig azért követelik, mert az elszenvedett sérelmeken felül súlyosan sérült - álláspontjuk szerint - családjuk jó híre és mindez a saját álláskeresésüket is megnehezíti.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium munkatársa, aki a magyar államot képviseli, kijelentette, nem járul hozzá ahhoz, hogy a per jogerős befejezéséig a tárgyaláson elmondott nyilatkozatait a sajtóban nyilvánosságra hozzák.

Kruchina Károly a bíróságon elmondta, hogy háziőrizetük alatt rendszeresen ellenőrizték őket éjszakánként is, Badacsonytomajon pedig, ahol nyaralni szoktak, kellemetlen kérdéseket tettek fel családjuknak az ismerősök.

A per július 9-én Kruchina Vince meghallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!