Magyarország

2008.02.25. 21:46

1200 tonna gázolajat szállító szerb tankhajó akadt el a Dunán Dunaföldvárnál

<p>Dunaföldvár - Egy ezerkétszáz tonna gázolajat szállító, szerb zászló alatt hajózó tankhajó akadt el hétfőn délután a Dunán Dunaföldvárnál.</p>

Bajkó Erika, a Közlekedés-biztonsági Szervezet szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta a hajó nem sérült meg, az olaj biztonságban van a tankerben. A hajótest azonban megsérülhet, ha a víz alatti akadályról levontatnák, ezért egy másik hajóba szivattyúzzák át a gázolajat. Ez még nem tudni, meddig tart, akár egy vagy két napot is igénybe vehet a művelet. Addig hajóútszűkület és úgynevezett völgymeneti zárlat van a hajóútvonalon.

Bajkó Erika a Független Hírügynökségnek elmondta, a szerb lobogó alatt hajózó tanker 1200 tonna gázolajat vitt volna Százhalombattáról Belgrádba. A dunaföldvári hídtól néhány száz méterre északra elakadt valamin. Azt a radarképről egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, hogy mi akadályozza a hajó mozgását. A hajótest nem sérült meg, az olaj nem folyt ki, biztonságban van a tartályokban. A szóvivő hozzátette: a hajó nem tért le a kijelölt útvonalról.

A legénység nem próbálja meg maga kiszabadítani a hajót és másik hajóval sem próbálják meg levontatni a tankert az akadályról, éppen azért, hogy továbbra se sérülhessen meg a hajótest. Mivel a víz apad, nem is várható, hogy a hajó magától kiszabadul. Ezen a szakaszon egyébként - főleg alacsony vízállás mellett - előfordulnak hasonló esetek. Ilyenkor általában a vízi járművek lehúzzák magukat az akadályról, de egyben át is rendezik kicsit a medret. Ez a módszer most nem járható. Egy másik tartályhajót hoz a hajótársaság, de ez hosszabb időt is igénybe vehet, egy, vagy két nap is eltelhet, amíg odaér a másik tanker és a megfelelő elővigyázatossággal átszivattyúzzák a gázolajat. Azt azonban, hogy pontosan mennyi idő múlva ér oda a hajó, vagy mikor végeznek a munkával, nem lehet előre tudni.

Addig hajózási útszűkület van, illetve úgynevezett völgymeneti zárlat. Ez azt jelenti, hogy lefelé - déli irányba - nem közlekedhetnek hajók a Dunának azon a szakaszán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!