Magyarország

2008.01.01. 11:39

Híres magyarok akiktől 2007-ben búcsúztunk

<p>A legendás Illés zenekar alapítója,a Kossuth-díjas zeneszerző Illés Lajos 65 éves korában január végén hunyt el. Olyan sikerdalok kötődtek a nevéhez, mint a Jelbeszéd, a Valahol egy lány, a Miért hagytuk, hogy így legyen.</p>

1992-től betegségéig a kisoroszi református gyülekezet kántora volt. Illés Lajos még hobbiként is a zeneszerzést jelölte meg.

Nem sokkal születésnapi köszöntése után, 47 éves korában, március 23-án hunyt el Kaszás Attila. A Jászai Mari-díjas színművész életéért napokig küzdöttek az Országos Idegsebészeti Intézetben, de nem sikerült őt megmenteni. Sokoldalú színművész volt, prózai darabokban éppúgy láthatta a közönség, mint zenés darabokban.

Emlékezetes alakítást nyújtott klasszikus színpadi művekben és mai darabokban is. A padlás Rádiósa, a Koldusopera Bicska Maxija, számos Shakespeare mű hőse, de láthatta a közönség Mefisztóként, Liliomként és Háry Jánosként is. Számos magyar filmben is megmutatta sokoldalú színészi

tehetségét.

Ebben az évben, június 3-án távozott el az egyik Nemzeti Színésze: Darvas Iván. A Jászai Mari-és Kossuth-díjas színművész valamennyi színpadi és filmszerepét nehéz lenne felsorolni. A teljesség igénye nélkül - színpadon eljátszotta Raszkolnyikovot, Rómeót, Antoniust és Salierit. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Forró mezők, a Föltámadott a tenger, a Budapesti tavasz, a Dollárpapa vagy A tizedes meg a többiek, Az Isten hozta, őrnagy úr!, és az 1992-es Hídember.

A Macskafogó 2-ben ő kölcsönözte a hangját Bob Poljakoff-nak. Darvas Iván sokoldalú művész volt: színházi és filmszerepei mellett remekül rajzolt, karikatúrákat készített, Lábjegyzetek címmel önéletrajzi regényt írt, színdarabokat fordított és rendezett.

Párizsi otthonában hunyt el szeptember 7-én Csernus Tibor Kossuth-és Munkácsy-díjas festőművész. A 81 éves korában eltávozott festő stílusa a művészettörténészek szerint besorolhatatlan. Meghatározó volt művészetében Caravaggio hatása - és természetesen a mesterének tartott Bernáth Aurél. Párizsi évei alatt - 1968 óta élt a francia fővárosban - olyan festői stílust hozott létre, ami egyedülálló Európában és a tengeren túlon egyaránt. Csernus Tibort a kortárs figuratív festészet klasszikusaként tartották számon.

A 100 Tagú Cigányzenekar is gyászolt 2007-ben. Szeptember 18-án, ötvennégy éves korában elhunyt ifj. Járóka Sándor cigányprímás. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett művésze, ifj. Járóka Sándor 1995 és 1996 között a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője volt. Buffó Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke minden idők legnagyobb cigányprímásának nevezte Járóka Sándort.

A temetésére a világ minden tájáról érkeztek muzsikusok. Mások mellett, a leghíresebb Járóka-tanítvány, Roby Lakatos is ott volt a végső búcsún. Ifj. Járóka Sándort édesapja mellett helyezték végső nyugalomra a rákoskeresztúri temetőben.

Hosszantartó, súlyos betegség után, kevéssel 85. születésnapja előtt távozott el szeptember 20-án Polcz Alaine. Az író, pszichológus. több mint ötven éven át foglalkozott haldokló gyerekekkel és felnőttekkel. A Magyar Hospice Mozgalom megalapítása és elindítása is az ő nevéhez fűződik. Polcz Alaine azt vallotta: az élet nem a halállal végződik.

Nem sokkal halála előtt a Független Hírügynökség munkatársának elmondta: mindenkinek meg kell találnia a saját békéjét, elfogadni azt, ami megadatott számára. Senki nem úszhatja meg a szembenézést önmagával, tette hozzá Polcz Alaine. A pszichológust férje, Mészöly Miklós mellett helyzeték végső nyugalomra a Farkasréti temetőben.

Nem sokkal kilencvenéves születésnapja után, november 19-én hunyt el Szabó Magda. A kétszeres Kossuth-díjas írónő főművének az először 1970-ben megjelent Abigélt tartják, amely már évtizedek óta változatlan népszerűségnek örvend. A legtöbb, 42 nyelvre lefordított kortárs magyar írónk. Bevallása szerint a legkedvesebb könyve a 2002-ben napvilágot látott életrajzi regénye a Für Elise. Hat évtizedes írói pályáján maradandót alkotott a mese műfajban is.

Végakaratának megfelelően két városban is búcsút vettek Szabó Magdától. A Kossuth díjas írónő végrendeletében azt kérte, hogy hamvait osszák meg, és az egyik urnát a szülei mellett, a debreceni Köztemetőben, a másikat pedig a budapesti Farkasréti temetőben, férje Szobotka Tibor mellett helyezzék el.

  • Meghalt egy skót focista a meccs után
  • Meghalt Luciano Pavarotti
  • Bocsánatkérés nélük halt meg az atombombát ledobó pilóta
  • Meghalt Kaszás Attila
  • Elhunyt Szakácsi Sándor
  • Elhunyt Szabó Magda
  • Gyászhír portálunk
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!