Magyarország

2008.01.01. 14:31

A Zuschlag-ügy

<p>Egy számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején, majd 2007 nyarán országos méretű csalási ügy lett különböző pályázati pénzeket rosszul felhasználó alapítványok ügyéből.</p>

A különböző alapítványoknak állítólag egyetlen ember, Zuschlag János adta az utasításokat. Az ügynek rajta kívül már nyolc gyanúsítottja van. Az elcsalt pénz körülbelül 60 millió forint, de nem tudni, az ügy szálai meddig vezetnek el a pártok és politikusok között. Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője volt és kiskunhalasi képviselő. Szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe az ügyészek. Kilenc olyan alapítványt találtak, amelyek rosszul használták fel a pályázati pénzeket. Zuschlagék

csalási ügyével kapcsolatban a szocialisták is elítélően nyilatkoztak. Az ügyben több vezető politikust, például Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is kihallgatták, mert az elcsalt pályázatok egy részét az ifjúsági tárcánál bírálták el, ahol Gyurcsány Ferenc miniszter volt.

Zuschlag János szeptember 21-én előzetes letartóztatásba került, majd hamarosan követte az egy ideig szükésben lévő Lados István, egykori titkára, aki önként jelentkezett az ügyészeknél. Október elején őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték Katus Ferencet, aki a Bács-Kiskun megyei közgyűlésben volt képviselő és az MSZP kiskunhalasi szervezetének irodavezetője is volt. Zuschlagot és Katust egyébként menet közben megfosztották politikai tisztségeiktől.

Közben előkerült egy videokazetta is, pályázati pénzek gyanús elosztásáról, de ezt az ügyet - és a benne érintett Weiszenberger Lászlót - külön kezelik a hatóságok. Ettől függetlenül Weiszenbergert is kizárták a kiskunhalasi szocialista frakcióból, mint korábban Zuschlagot és Katust.

Az ügyészek közben elkezdték felgöngyölíteni az alapítványi hálózatot és kiderült, hogy a fővárosi Városházára is vezetnek szálak. Bár állítólag a pályázatok elbírálásával minden rendben volt, a gyanús alapítványok innen is kaptak pénzeket. Az ügyben egyébként bárki érintett politikust - államtitkárokat, egykori minisztereket és a miniszterelnököt - kérdezték, az derült ki, hogy szerintük a pályázati pénzek elbírálásakor mindig minden rendben volt, vagy ha nem, az azért lehetett, mert az illető politikusnak nem volt minden egyes papírra rálátása.

Házkutatást tartottak az oktatási tárcánál is és állítólag Kemecsei Árpáddal kapcsolatos iratokat kerestek. Kemecsei Árpád a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke állítólag Komlódi Gáborral, a zuglói MSZP volt önkormányzati frakcióvezetőjével ajánlást kért korábban kerületi szocialista országgyűlési képviselőktől több Zuchslag-féle szervezet támogatásához. Kemecsei korábban az oktatási tárcánál dolgozott.

Október végéig az ügynek nyolc gyanúsítottja volt, de azután őrizetbe vették Szente Zsolt kiskunhalasi ügyvédet, aki a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottját, Őri Andrást, a Fiatal Baloldal volt zalai elnökét védte korábban. Az előzetes letartóztatásokat meghosszabbították 2008 elejéig. Az ügyészség várhatóan jövő év első felében befejezi a vizsgálatot.

Kapcsolódó anyagok:

  • Előzetes letartóztatásban Zuschlag János
  • Megszüntették Zuschlag posztját
  • Komolytalan vagyonbevallás?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!