Magyarország

2007.12.20. 06:51

Vészhelyzetben a 4-es metró, a Hídépítő kiszállt

<p>Budapest - Kiszáll a 4-es metró beruházásából a Hídépítő, ezt jelentette be a cég egy szerdai zártkörű egyeztetésen a fővárosnak - értesült a Népszabadság.</p>

A döntésüket azzal indokolták, hogy nem tudják befejezni a Fővám téri állomást addig, míg a fúrópajzs odaér. Itt egyébként már jelenleg is több hónapos a csúszás, csak jövő januárra várhatók adatok arról, hogy hagyományos bányászati módszerrel, vagy kétmilliárd forinttal drágábban, a Dunában kialakítandó mesterséges félszigetről épüljön-e az állomás.

A cég kiszállása után három forgatókönyv lehetséges. Az egyik szerint leállítják az alagútfúrást, míg a Fővám téri állomás elkészül, ekkor azonban legalább egy évet csúszik a metró a 2011-es határidőhöz képest és az EU-támogatás is veszélybe kerülhet. Létezik olyan változat is, hogy a Fővám téri megállót egyszerűen kihagyják, így viszont kérdéses lenne, hogy a beruházás mennyire térül meg, ha a 2-es villamosra nem lehet majd átszállni.

A harmadik lehetőség az, hogyha közbeszerzési eljáráson villámgyorsan sikerül megtalálni a cég a Hídépítő utódját, de így is hónapokat csúszna a beruházás.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!