Magyarország

2007.12.18. 14:10

Több mint 200 ezren jártak idén a Terror Házában

<p>Sikeresnek ítélték az idei évet a Terror Háza vezetői. Az elmúlt öt évben két és félmillió látogató emlékezett itt az holokauszt áldozataira.</p>

Az érdeklődők harmada külföldi, akik közül egyre többen kíváncsiak a múzeumra - mondta Tallai Gábor programigazgató kedden az évértékelő sajtótájékoztatón.

Az intézmény idei programjai közül főként a szlovák-magyar lakosságcserét, illetve a szlovákiai magyarság erőszakos kitelepítését feldolgozó kiállítás emelkedik ki, amelyet egészen jövő tavaszig láthat a nagyközönség. Ebben a témában nemzetközi konferenciát is rendeztek Magyarországon, a múzeum pedig idén októberben egy felhívást tett közzé. A deportálás 60. évfordulója alkalmából szeretnék felkutatni azokat, akik annak idején saját és családjuk jövőjét kockára téve segítettek az üldözötteken.

Aki ismer ilyen embereket, vagy esetleg hallott a történetükről, folyamatosan jelentkezhet a Terror Háza munkatársainál. A múzeum célja egy dokumentációs bázis létrehozása, amely segít megérteni és feldolgozni a múltat - mondta Tallai Gábor. Az intézmény ezen kívül nagyszabású konferenciát rendezett Kádár János életéről, illetve az 1917-es Oroszország életéről is. Az itt illetve más fórumokon lezajlott kerekasztal beszélgetések az interneten is bárki számára elérhetőek voltak, ami jövő! re sem lesz másképp - tette hozzá.

A Terror Háza előtt a kommunizmus áldozatainak emléknapján gyertyagyújtással, a holokauszt emléknapján komolyzenei koncerttel tisztelegtek a halottak előtt. A múzeum jövőre is szeretné megtartani mindkét rendezvényt - mondta Schmidt Mária, főigazgató. Az intézmény vezetője szerint 2008-ban az 1968-as diáklázadások kerek évfordulójára koncentrálnak majd. A kiállítások illetve filmvetítések nemcsak a generációs konfliktusokat, de az ekkor kezdődött magyar gazdasági reformfolyamatokat is bemutatják majd. Ezzel a témával készül a Terror Háza a 2008-as Sziget fesztiválra is, ahol idén nagy érdeklődés övezte a múzeum kiállítóit - mondta Schmidt Mária.

Újságírói kérdésre a főigazgató elmondta: a Terror Háza évek óta csak a működéséhez szükséges összeg felét kapja központi támogatás formájában, a többit a jegyárakból és magánadományokból kell előteremtenie. Ennél is rosszabb helyzetben van a XXI. Századi Intézet, amely 2002 óta nem kap központi támogatást, és idén is csak ígéretet kapott némi hozzájárulásra - mondta Schmidt Mária.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!