Magyarország

2007.12.24. 15:35

Szerényebb volt az idei karácsony a kereskedőknél

<p>Az elmúlt 3-4 napban valósággal megrohamozták a vásárlók az üzleteket, de összességében valamivel kisebb volt az idei karácsonyi kiskereskedelmi forgalom a tavalyinál - mondta a Független Hírügynökségnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.</p>

Vámos György szerint ez a megszorító intézkedésekkel és a második félévben bekövetkezett jelentős élelmiszer-drágulással magyarázható.

Az év utolsó hónapjaiban érezhetően kevesebb élelmiszer fogyott, decemberben pedig épphogy elérte a forgalom a tavalyit. Az iparcikk-eladás el is maradt a 2006-ostól.

Az előrejelzések szerint élelmiszerekre decemberben 340-350 milliárd forintot költött a lakosság, iparcikkekre pedig 540-550 milliárd forintot. Ez meghaladja a tavalyi 875 milliárdos összforgalmat, az eladott árumennyiséget tekintve azonban elmarad néhány területen a 2006-os karácsonyitól, ami a drágulást jelzi.

Ebben az évben is a játékok, könyvek, kozmetikumok és műszaki cikkek fogytak a legjobban. Mivel a kereskedők érezték, hogy kevesebb pénzük van a vásárlóknak, idén minden eddiginél több akciót hirdettek, holott ez nem jellemző a karácsonyi időszakra - mondta Vámos György.

bevásárlóközpontok, hipermarketek idén is nagyon népszerűek voltak a karácsonyi szezonban; a plázák kis üzletei is jó forgalommal zártak.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!