Magyarország

2007.12.13. 19:16

Statisztikai mélyponton a kormány

<p>Budapest - A Gallup közvélemény-kutató intézet adatai szerint a felnőtt lakosság a rendszerváltás óta nem tapasztalt negatív megítéléssel viszonyul a kormánypárthoz.</p>

A rendszerváltás utáni időszak legmélyebb kormányzati válsága

Népszavazás

Az elmúlt egy év során a népszavazás egy olyan szimbólikus akcióvá vált, amivel a polgárok ki tudják fejezni a kormányzat által javasolt változtatásokról a véleményüket.

A népszavazás iránti érdeklődésre jellemző, hogy a megkérdezettek 60 százaléka a részvételi szándékot firtató kérdésre azt válaszolja, hogy biztosan elmenne, és egy további 20 százalék pedig azt mondja, hogy valószínűleg elmenne. Összehasonlításként, egy "most vasárnap rendezendő országgyűlési választáson" csak 55 százalék venne részt biztosan és egy további 15 százalék tartja valószínűnek a részvételét.

A népszavazás eredménye nem lenne kérdéses a mostani szándékok alapján. A tandíjakra az embereknek 74, a vizitdíjra 79, és a kórházi napidíjra 84 százaléka mondana nemet . Ha csak a népszavazáson a részvételüket biztosra igérők körében nézzük ugyanezeket az arányokat, akkor a szavazók 81, 84 és 89 százaléka vetné el a tandíjak,vizitdíjak és kórházi napidíjak bevezetését.

A kormány javaslatainak elvetése nemcsak az ellenzéki párt híveire jellemző. A szocialista párt támogatóinak 47-47 százaléka nem ért egyet a tandíjak és a vizitdíjak bevezetésével és 58 százaléka pedig ellenzi a kórházi napidíjakat.

Az SZDSZ szimpatizánsi körében a legmagasabb a népszavazásra feltett kérdésekben a kormányálláspont támogatottsága, de még ebben a körben is a szimpatizánsok fele ellenzi a kórházi napidíjak bevezetését.

Kormányváltás

A politikai helyzet alakulásának egyik indikátora, hogy a társadalom mekkora része gondolja úgy, hogy kormányváltás nélkül lehet a miniszterelnökkel való elégedetlenséget kezelni.

Először a őszödi beszéd nyomán kialakult politikai helyzetben, 2006 novemberében tettük fel a kérdést, hogy a választók milyen megoldást tartanának kívánatosnak a helyzet kezelésére. Az októberi zavargások után a választók 35%-a arra apellált, hogy maradjon a kormány, és a kedélyek is lenyugszanak majd előbb-utóbb. 15% úgy vélte, hogy a koalíciónak kellene tovább kormányozni, de a hitelét vesztett miniszterelnök nélkül, 19% támogatta az ellenzék vezetőjének akkori álláspontját miszerint egy szakértői kormányra kellene bízni az ország vezetését, és 19% látta a megoldást új választások kiírásában.

Az azóta eltelt egy év alatt 34 százalékról 20 százalékra csökkent le azoknak az aránya, akik a kormány és a miniszterelnök maradását tartják megoldásnak . Ugyanakkor a relatív többség új választások kiírásában látja csak a megoldást.

 

Forrás: Gallup.hu

A Gallup Intézet Hivatalos Honlapja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!