Magyarország

2007.12.13. 14:04

Részvényeket kérnek az önkormányzatok a vízmű vállalatokban

<p>Vízmű részvényeket kér több, mint 200 önkormányzat a kormánytól, a helyi hatóságok szerint ugyanis csak így lesz biztosítható a biztonságos vízellátás a településeken.</p>

Esztergom és Oroszlány alpolgármestere csütörtökön adta át a Miniszterelnöki Hivatal képviselőjének azt az iratcsomagot, amely a vízmű részvényekre igényt tartó önkormányzatokkal kapcsolatos dokumentációt tartalmazza.

A MeH képviselője átvette az iratokat, de felhatalmazás hiányában nem kívánt reagálni a megkeresésre.

Néhány önkormányzattól eltekintve, az összes település egyetért abban, hogy az új állami vagyontörvény nyomán úgy garantálható a biztonságos vízellátás a jövőben, ha az önkormányzatok részvényeket kapnának a cégekben, és így kellő befolyással rendelkezhetnének a helyi vízellátás és csatornázás ügyeiben - mondta Knapp János Pál, Esztergom alpolgármestere.

Az új szabályozás ugyanis lehetőséget ad az ország öt állami tulajdonú vízművének akár 100 százalékos privatizálására.

Az önkormányzatok elképzelése szerint nem vagyonrészt szereznének a vízmű társaságoknál, csak egyfajta felügyeleti jogot, amit szerintük úgy lehetne biztosítani, hogy a lakosság arányával megfelelő mértékű részvénycsomag adna át nekik a kormány.

A MeH képviselője átvette az iratokat, de felhatalmazás hiányában a helyszínen nem kívánt reagálni a megkeresésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!