Magyarország

2007.12.07. 14:28

Nyereséges a kisföldalatti őrzése

<p>Budapest - Havi 30-40 millió forintos pluszbevétele van a BKV-nak abból, hogy augusztus vége óta a kisföldalatti minden állomásán állnak őrök, akik egyben a jegyeket, bérleteket is ellenőrizhetik.</p>

Az őrzés költségeit leszámítva is nyereséges az akció, ezért a közlekedési vállalat jövőre is folytatni szeretné a kisföldalatti fokozott ellenőrzését. A kisföldalatti 11 állomásának 22 kijáratánál augusztus vége óta vannak biztonsági őrök a reggeli üzemkezdettől az esti zárásig. A tapasztalatok szerint azóta havi 30-40 millió forint a pluszbevétel ezen a vonalon, ennyivel több jegyet vettek itt az utazók - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Regőczi Miklós.

A BKV értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettese közölte: ha az őrzés költségeit leszámítják, minimális nyeresége így is lett a cégnek. Legfőbb céljuk egyébként az volt, hogy csökkentsék a kisföldalattin a nem fizető utasok magas arányát - tette hozzá. A fokozott ellenőrzést jövőre is folytatni szeretnék, bár lehet, hogy nem minden állomáson lesznek állandóan őrök.

Forgalomszámlálás mesterfokon

Az elmúlt hónapokban forgalomszámlálást is végeztek a kisföldalatti vonalán. Ebből kiderült, hogy reggel 6-ig kevesen veszik igénybe a járműveket, ezért nem biztos, hogy az üzemkezdet utáni időszakban érdemes 3 és fél percenként indítani a járatokat - mondta Regőczi Miklós. Este 9 és éjjel 11 óra között viszont sok az utas, ekkor nem indokolt a ritkítás. A vezérigazgató-helyettes közölte: más vonalakon is végeznek forgalomszámlálást. Az egyeztetések után tesz majd javaslatot a BKV a paraméterkönyv módosítására, vagyis a menetrendet és a járatokat érintő változtatásokra. Erről várhatóan jövő év elején dönt a főváros városüzemeltetési bizottsága, illetve a főpolgármester.

A BKV járatritkításait magyarázó internetes videóval kapcsolatban kérdésre válaszolva Regőczi Miklós közölte: a reakciók miatt döntöttek úgy, hogy leveszik azt a cég honlapjáról. A film 200 ezer forint plusz áfába került, nem fizetett hirdetésként tették közzé, nem mutatták be sajtótájékoztatón, azok látták, akik rámentek a BKV honlapjára, és érdekelte őket a téma. A cég felügyelőbizottsága dönthet úgy, hogy vizsgálja az ügyet - mondta vezérigazgató-helyettes, arra reagálva, hogy a felügyelőbizottság egyik tagja, Vitézy Dávid a testület összehívását, illetve vizsgálatot javasolt az általa manipulatívnak tartott film miatt.

Regőczi Miklós szerint az vitathatatlan, hogy vannak kihasználatlan járatok. A BKV idén belső racionalizálással 9 milliárd forintot spórolt meg, jövőre pedig várhatóan 4 milliárdot tud megtakarítani. A cég év végi hiánya egyébként 83 milliárd forint, majdnem annyi, mint a teljes évi működéshez szükséges összeg, ami körülbelül 110 milliárd forint.

Kapcsolódó cikkek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!