Magyarország

2007.12.28. 14:37

Navracsics: A kormányzati alkalmatlanság éve

<p>Budapest - 2007 a kormányzati alkalmatlanság éve volt - közölte pénteki évértékelő sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezetője.</p>

Navracsics Tibor szerint a kormány nem eredeti programját valósítja meg, saját célkitűzéseit sem tudja elérni, a koalíciós válságot alkukkal próbálja megoldani, és képtelen érdemi párbeszédre a társadalommal.

A Fidesz képviselőcsoportja az idei év két parlamenti ülésszakán 40 önálló, a KDNP-vel közösen pedig további 9 törvényjavaslatot nyújtott be, de ebből csak hármat fogadott el az Országgyűlés - összegezte Navracsics Tibor. Emellett kezdeményeztek 16 országgyűlési határozatot, amelyekből egyet sem támogatott a kormánykoalíció. A kormány által benyújtott 19 kétharmados törvényjavaslatból viszont 18-at támogattak a Fidesz képviselői, tehát nem igaz az a kormánypárti állítás, hogy az ellenzéki párt nem működik együtt - jelentette ki a frakcióvezető.

A Fidesz szempontjából a 2007-es a programalkotás éve volt, ezt a tevékenységet eredményesnek minősítette a képviselőcsoport vezetője. Navracsics Tibor emlékeztetett arra: a "Jövőnk" elnevezésű vitasorozat után elkészült a vitairat, majd annak nyomán az "Erős Magyarország" című alapprogram, amelyet december elején mutattak be.

A kormányzat szempontjából 2007 az alkalmatlanság éve volt - jelentette ki az ellenzéki párt frakcióvezetője. Hozzátette: a kabinet koalíciós válságtól koalíciós válságig, alkutól alkuig botladozott. A kormányzati politika két célja az ellenzék folyamatos támadása és a koalíciós konfliktusok alkuk útján való kezelése volt, a kormányzat fenntartása érdekében - mondta.

Navracsics Tibor a kínos kormányzati botrányok között sorolta fel a többi között Demcsák Zsuzsa kormányszóvivői kinevezésének, illetve a Pimper Richárd államtitkár által megrendelt hasznavehetetlen tanulmánynak az ügyét, de ide sorolta Kóka János házépítését is. A korrupciós ügyek között említette a Weisenberger- és a Zuschlag-ügyet. Megjegyezte: a kormányfő még mindig nem hozta nyilvánosságra tanúvallomását a Zuschlag-ügyben.

A Fidesz szerint a kormány alkalmatlanságát mutatja, hogy nem eredeti programját valósítja meg, mert azt át kellett írni. A kabinet saját célkitűzéseit sem tudja elérni - mondta Navracsics Tibor, a kormány 48 pontjára, illetve a tisztasági csomagra utalva. Nem tartotta be a kormány saját törvényalkotási tervét, és képtelen a párbeszédre a társadalommal.

Kérdésekre válaszolva Navracsics Tibor elmondta: még nem tárgyaltak arról, hogy adnak-e be módosító indítványokat az egészségbiztosítási törvényhez, amelyet a köztársasági elnök visszaküldött az Országgyűlésnek, de várhatóan nem, mivel a törvény alapkoncepciójával nem értenek egyet. A 2008-as évben a párt az ellenzéki párt a legfontosabbnak az eredményes népszavazás lebonyolítását tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!