Magyarország

2007.12.30. 18:42

Kormányszóvivő: A népszavazásnak nincs igazi tétje

<p>A népszavazásnak nincs igazi tétje, és már az elindulása előtt megbukott - mondta a Független Hírügynökségnek Daróczi Dávid kormányszóvivő vasárnap.</p>

Néhány órával korábban az SZDSZ egyik budapesti rendezvényén elhangzott, hogy a népszavazáson az ellenzék nem szakmapolitikai kérdéseket fogalmazott meg, hanem céljuk a kormány megbuktatása. Az SZDSZ-nek arról kell meggyőznie az embereket, hogy a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj megkérdőjelezésével nem lehet kormányt buktatni hangzott el a sajtótájékoztatón.

Daróczi Dávid azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy három érv igazolja azt, hogy a népszavazásnak nincs igazi tétje, és már az elindulása előtt megbukott. A kormányszóvivő szerint egyrészt semmilyen hatása nem lenne a reformok lényegére még egy érvényes és eredményes népszavazásnak sem, hiszen a kérdések nem is a reformok lényegéről szólnak: az oktatási reform jóval több a tandíjnál, az egészségügy átalakítása pedig a vizitdíjnál.

Ráadásul - tette hozzá Daróczi Dávid - a pénzt is ugyanúgy be kellene szedniük a felsőoktatási intézményeknek és az egészségügyi ágazatnak, legfeljebb az elnevezés változna; ellenkező esetben lyukas marad mindkét rendszer. Az egyetemeknek és a főiskoláknak ugyanis, ha nem pótolják a tandíjból származó bevételüket, nem lesz elég pénzük ösztöndíjra és fejlesztésekre, hiszen a tandíjból származó pénzt fele-fele arányban erre a két célra költik.

Ugyanez a helyzet a vizitdíjjal is, ami a háziorvosoknak például átlagosan havi mintegy 180 ezer forint többletbevételt jelent. Ha ezt a pénzt pótolni akarják valahonnan, akkor a forrás csak ugyanaz lehet, mint minden más állami bevételnél: a polgárok befizetései - legyen az akár adó vagy járulék, akár más, közvetlen befizetési forma.

A harmadik érv, hogy a kezdeményezők előrehozott választásnak próbálják beállítani a népszavazást, aminek a célja a kormány megbuktatása. Nyilvánvaló azonban, hogy szó sincs választásokról, és népszavazással sem lehet megbuktatni a kormányt, ahogyan nem lehetett sem a 72 órás ultimátummal, sem pedig azzal, hogy az utcára vitték az embereket - fogalmazott a kormányszóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!