Magyarország

2007.12.22. 12:58

Gyurcsány: szabadnak lenni felelősség

<p>"Szabadnak lenni felelősség, és mi, magyarok fölkészültünk arra, hogy védjük és erősítsük az Uniót"- jelentette ki a magyar miniszterelnök a Hegyeshalomnál tartott ünnepségen, amelyen többek között részt vett a szlovák és a portugál kormányfő, az osztrák belügyminiszter, az Európai Bizottság elnöke is.</p>

Gyurcsány Ferenc beszédében kiemelte: korábban a határállomások közti senkiföldje elválasztotta az embereket.

" Ma ez a demokrácia földje, a közös, európai szabadság földje, amely összeköt minket"- fogalmazott a kormányfő. Az osztrák belügyminiszter arról beszélt, hogy a határnyitás nagy nap Ausztriának, és minden új schengeni tagállamnak is.

Günther Platter fontosnak nevezte, hogy sokkal több ország polgárai utazhatnak szabadon az Unióban. Ugyanakkor hozzá tette: szavatolni kell a biztonságot is.

Robert Fico szlovák miniszterelnök üdvözölte a határnyitást, és azt, hogy immár szabadon lehet közlekedni 24 tagállamban.

Jose Manuel Barroso, az európai Bizottság elnöke azt mondta: Európának fontos, hogy eltűntek a határok. " Ezzel a lépéssel a bizalmat építjük"- fogalmazott az elnök. A politikus kiemelte: büszke a bizottság, az Unió és a portugál soros elnökség teljesítményére, hogy a schengeni bővítés időben megvalósult.

Az alig egyórás ünnepség keretében a vendégek leleplezték azt az emlékoszlopot, amely azt mutatja, hogy milyen messze van a 27 uniós tagállam fővárosa a hegyeshalmi határátkelőtől.

December 21-én, nulla órakor lett tagja 9 új uniós tagállam, köztük Magyarország is a schengeni határőrizeti rendszernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!