Magyarország

2007.12.17. 19:28

Gyurcsány Ferenc kinevezte Laborc Sándort az NBH élére

<p><P>Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta a Szilvásy György által felterjesztett jelölést és Laborc Sándort 2007. december 17-vel kinevezte a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatói posztjára.</P></p>

Laborc Sándort azután nevezte ki a miniszterelnök, hogy lezárult a főigazgató "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágítása, amely nem állapított meg nemzetbiztonsági kockázatot. Az eddig az NBH megbízott főigazgatójaként dolgozó Laborc Sándor kinevezését egyébként meghallgatása után nem támogatta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága. Az ellenzéki képviselők legfontosabb kifogása például az volt, hogy Laborc hat évet töltött el Moszkvában az úgynevezett KGB-akadémián.

Szilvásy György azonban többször is leszögezte: Magyarország partnerei a NATO-n belül és kívül is elismerően nyilatkoznak az NBH és Laborc Sándor munkájáról, ezért ragaszkodott továbbra is a megbízott főigazgató kinevezéséhez, akkor azonban még nem fejeződött be a "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágítás.

KDNP: Hiba volt Laborcz Sándor kinevezése

Két szempontból is nagy hibát követett el Gyurcsány Ferenc, amikor kinevezte Laborc Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatói posztjára - mondta a Független Hírügynökségnek Simicskó István, a KDNP képviselője.

A miniszterelnök egyrészt megsértette a parlamenti demokráciát - fejtette ki az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke. Az elmúlt 17 évben ugyanis nem volt arra példa, hogy a NBH élére a Bizottság döntésével szemben neveztek volna ki főigazgatót - tette hozzá Simicskó stván.

Másrészt, Gyurcsány Ferenc megsértette az ország érdekeit is - vélekedik Simicskó István. Azzal ugyanis, hogy Laborc Sándor a "KGB akadémián" végzett, külpolitikai és biztonságpolitikai szempontból is veszélyezteti hazánk érdekérvényesítését a NATO-ban, így csökkenhet a nemzetközi szervezet bizalma Magyarország felé - jelentette ki a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2007. december 17-vel kinevezte a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatói posztjára Laborc Sándort. Erről hétfőn tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter titkársága. Laborc Sándort azután nevezte ki a miniszterelnök, hogy lezárult a főigazgató "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágítása, amely nem állapított meg nemzetbiztonsági kockázatot. Az eddig az NBH megbízott főigazgatójaként dolgozó Laborc Sándor kinevezését egyébként meghallgatása után nem támogatta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága. Az ellenzéki képviselők legfontosabb kifogása például az volt, hogy Laborc hat évet töltött el Moszkvában az úgynevezett KGB-akadémián. Szilvásy György azonban többször is leszögezte: Magyarország partnerei a NATO-n belül és kívül is elismerően nyilatkoznak az NBH és Laborc Sándor munkájáról, ezért ragaszkodott továbbra is a megbízott főigazgató kine! vezéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!