Magyarország

2007.12.14. 12:53

Gyurcsány: a reformszerződést aláírtuk, de a neheze most jön

<p>Az Európai Unió vezetői csütörtökön aláírták a reformszerződést, de neheze még csak ezután jön - nyilatkozta a CNBC televíziónak a magyar miniszterelnök pénteken a brüsszeli EU-s csúcstalálkozó előtt.</p>

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a 2005-ben elbukott alkotmány esetéből már tanultak az országok, és ma már mindenki tudja, hogy a legkönnyebb aláírni egy dokumentumot, ám annak ratifikációja már jóval nehezebb feladat.

A kormányfő Írországgal kapcsolatban, ahol referendumot kell az alkotmány értelmében tartani a reformszerződésről, azt mondta: sok euroszkeptikus gyülekezik most a zöld szigeten, hogy a szavazókat rábírják, ne mondjanak igent a dokumentumra. A politikus szerint sem Dániában, sem pedig Portugáliában nem lefutott meccs még, hogy lesz-e referendum a szerződésről vagy sem.

Gyurcsány Ferenc a koszovói kérdéssel kapcsolatban azt mondta: a jelenlegi helyzet tarthatatlan, valamilyen megoldást kell találni. "Békére és stabilitásra van szükség. De nem csak Koszovóban hanem Szerbiában is"- fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette: oylan megoldást kell találni, amely mindkét félnek elfogadható. Úgy vélte: több időre van szükség, hogy az Unió tagállamai dűlőre jussanak a kérdésben. "Rendkívül fontos ugyanis, hogy az EU közös álláspontot alakítson ki Koszovóról"- tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Koszovó névleg Szerbiához tartozik, 1999 óta azonban ENSZ fennhatóság alatt ál. A többségi albán lakosság a teljes függetlenséget szeretné elérni, Szerbia viszont erről hallani sem akar. A tartomány státusáról december 10-én zárultak le eredménytelenül a tárgyalások Belgrád és Pristina között. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a jövő héten tárgyal Koszovóról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!