Magyarország

2007.12.27. 06:34

Egészségbiztosítás: Sólyom nem írja alá a törvényt

<p>Nem írja alá az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényt Sólyom László köztársasági elnök - írja megbízható forrásaira hivatkozva a Népszabadság.</p>

Sólyom László ma hozza nyilvánosságra a törvénnyel kapcsolatos döntését. A köztársasági elnöknek három lehetősége van a törvénnyel kapcsolatban: vagy aláírja és akkor a törvény életbe lép, vagy az Alkotmánybírósághoz fordul normakontrollt kérve, vagy újragondolásra visszaküldi az Országgyűlésnek. Szakértők szerint az a legnagyobb kérdés, hogy rendelkezhetnek-e magánszemélyek az egészségbiztosítási alap, mint közvagyon felett.

Az Országgyűlés által már elfogadott törvény szerint a vezérigazgatót a magánbefektetők nevezhetik meg, de nem tudni biztosan, vajon ő lesz-e a valódi vezető.

Ha a köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordul, akkor annak döntéséig nem lehet kihirdetni a törvényt.

A kormány reagálása

A kormány üdvözli, hogy Sólyom László köztársasági elnök nem talált alkotmányos kifogást az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvény szövegében, valamint hogy az államfő hitet tett az egészségbiztosítás reformja mellett - jelentette ki csütörtökön Budai Bernadett kormányszóvivő Sólyom László bejelentésére reagálva.

A köztársasági elnök szerdán úgy döntött: visszaküldi a törvényt az Országgyűlésnek újratárgyalásra. Budai Bernadett elmondta: az államfő politikai és szakmai aggályai ismertek a kormány és a kormánypártok előtt és ezeket meg is fontolták a törvény készítése közben. A kormányszóvivő ígéretet tett arra, hogy az Országgyűlés következő - februári - üléséig a köztársasági elnök összes kérdését részletesen megválaszolják.

Budai Bernadett hozzátette: Sólyom László állításainak egy részét már a törvény szövege cáfolja, másik részét pedig a jövőben elkészülő végrehajtási rendeletek válaszolják meg, részleteket azonban nem árult el.

Az MDF az Alkotmánybírósághoz fordul

Az MDF sajnálattal vette tudomásul, hogy Sólyom László köztársasági elnök nem az Alkotmánybírósághoz küldte az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényt.

Azzal, hogy az államfő az Országgyűlésnek megfontolásra küldte vissza a törvényt, csak annak hatályba lépését halasztotta el, hisz a Parlament várhatóan ismét elfogadja majd - mondta Herényi Károly a Független Hírügynökségnek. Az MDF frakcióvezetője hozzátette: a párt hamarosan az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

 A politikus emlékeztetett arra, hogy a párt decemberben levélben fordult Sólyom László köztársasági elnökhöz, hogy az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt ne írja alá, hanem küldje el az Alkotmánybírósághoz normakontrollra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!