Magyarország

2007.12.13. 15:31

Csillagszóró hadművelet: félidőben az akció, eddig 550 millió forintnyi bírságot róttak ki a hatóságok

<p>Több mint tízezer ellenőrzés és 550 millió forintnyi kirótt bírság a mérlege a most félidejéhez érkezett "Csillagszóró hadműveletnek".</p>

A három hete tartó akciósorozat eddigi eredményeit összesítették a Miniszterelnöki Hivatal Irodaházában a résztvevő hét hatóság vezetői.

Budai Bernadett kormányszóvivő az ülés első néhány percében ismertette az eddigi tapasztalatokat és összesített eredményeket.

Ezek szerint az ellenőrzések első három hetében több mint 10 ezer ellenőrzést végeztek a hatóságok, 550 millió forint bírságot szabtak ki és több, mint 210 millió forint értékben foglaltak le különböző árucikkeket.

Az akciósorozatban a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP), a az Országos Munkaügyi- és Munkavédelmi Főfelügyelőség (OMMF), a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), az adóhatóság (APEH), a földművelésügyi tárca különböző szervei és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal vesz részt. Több közös ellenőrzést is tartottak, például a józsefvárosi piacon, a Vörösmarty téren, vagy az ónodi kirakodóvásárban.

A munkaügyi felügyelők 2900 munkáltatót vizsgáltak, 1700 esetben találtak szabálytalanságot, amelyek összesen 12000 dolgozót érintenek. 800 esetben munkaügyi bírságot szabtak ki, összesen 255 millió forintot várnak a megbüntetett munkaadóktól. A munkavédelmi bírságok összege 51 millió forint volt. A vámosok 26 ezer karton csempészcigarettát foglaltak le, és 13 ezer hamisított CD-t. Ruhákat, szeszt, parfümöt összesen 76 millió forintnyit foglaltak le, de begyűjtöttek 12 ezer petárdát és 150 közbiztonságra veszélyes tárgyat is. Összesen 20 millió forint bírságot szabtak ki.

Az élelmiszerbiztonsági szakemberek a csillagszóró hadművelettől függetlenül amúgy is fokozottan elenőriznek karácsonykor és emellett vásárlási tanácsokkal látják el a sajtón keresztül a vásárlókat.

Az ÁNTSZ a játékokat is ellenőrizte, összesen 856 félét. Kivonták a forgalomból a Sakota zsírkrétát, a FASHION és a Beauty Baby műanyag babákat. Ezekben a megengedettnél több káros vegyi anyag volt. Megvizsgáltak 1286 éttermet is, közülük 234-ben szabtak ki majdnem 4,5 milliónyi bírságot. Egy vendéglátóhely működését felfüggesztették, egyet végleg bezártak.

Az APEH 3200 vizsgálatot végzett, 800-nál is több szabálysértést állapítottak meg. Összesen 50millió forint bírságot róttak ki. 72 üzletet bezártak, 6 adózó tevékenységét felfüggesztették.

A hatósági állatorvosok és élelmiszerbizotnsági felügyelők 800 helyen 18 ezer árut ellenőriztek. Összesen eddig 47 ezer kiló élelmiszert vontak ki a forgalomból, ezek értéke 14 millió forint. Legtöbbjük tiltott módon forgalmazott húskészítmény volt. 160-szor bírságot is kiszabtak, összesen 21millió forint értékben. Zöldségből és gyümölcsből 4108 kiló volt rossz, növényvédőszer 14661 kiló árun maradt. Ezeket szintén kivonták a forgalomból.

A fogyasztóvédelem munkatársai egyebek mellett a különböző műszaki és szezonális termékek - csillagszórók, játékok - és az E-kereskedelem terén vizsgálódtak. Összesen körülbelül 140millió forintnyi bírságot szabtak ki.

A "Csillagszóró hadművelet" most tart félidejénél, még három hét van hátra belőle. A csütörtöki ülésen a szakhatóságok vezetői a további lépéseket már zárt ajtók mögött tárgyalták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!