Magyarország

2007.11.27. 16:37

Robbanásveszélyes vegyi anyag szivárgott egy vasúti tartálykocsiból

<p>Robbanásveszélyes vegyi anyag, izobután szivárgott egy sérült vasúti tartálykocsiból a Zala megyei Pókaszepetk vasútállomásán.</p>

16:15: Újraindult a vasúti forgalom Pókaszepetknél.  A MÁV vegyvédelmi csoportja délután három órára elhárította a veszélyt, negyed négy előtt a vonatok is használhatják már a Zalabér-Batyk és Zalaszentiván közti pályát.

15:45: Vonatpótló autóbuszokat állított be a MÁV Zalabér-Batyk és Zalaszentiván között, mert robbanásveszélyes vegyi anyag szivárog egy vasúti tartálykocsiból a pókaszepetki vasútállomáson. Az izobután rendkívül robbanásveszélyes, ezért a pókaszepetki állomást áramtalanították. 

A szerelvény Szlovéniából érkezett, ahol kiürítették a tartályt, de 4-500 liter benne maradt a veszélyes anyagból. A tartály elzáró szelepe sérült meg, körülbelül dél óta áll a vasúti forgalom Zalaegerszeg és Ukk között - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

15:16: Bangó Szilárd, a helyszínen dolgozó tűzoltók parancsnoka a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az izobután rendkívül robbanásveszélyes, a levegőnél nehezebb gáz. A gáz a mélyedésekben, árkokban megül és a legkisebb szikra is felrobbanthatja. A vasúti közlekedés ezért szünetel. A környéket nem kellett kiüríteni, mert a legközelebbi ház több, mint 200 méterre van az állomástól.

A helyszínen folyamatosan mérik a levegőben az izobután koncentrációját a katasztrófavédelem munkatársai. A tűzoltók biztosítják a helyszínt és várják a MÁV speciális mentőcsapatát, akik megszüntetik majd a szivárgást. A szerelvény Szlovéniából érkezett, ahol már lefejtették belőle az izobutánt, de ilyenkor is marad 4-500 liter a tartályban - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!