Magyarország

2007.11.25. 08:29

Fontos a tisztán látás az utakon

<p>A biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele a jó műszaki állapotú jármű, amelyből a vezető teljes mértékben képes átlátni az előtte és a mögötte zajló forgalmi helyzetet. Ennek feltétele a hibátlan szélvédő.</p>

Télen azonban több tényező is hátrányosan befolyásolja a kiláthatóságot. Az útról felcsapódó sár és latyak mellett, a hó és a jég is képes megtréfálni a sofőröket.

– Minél kopottabb és karcosabb egy szélvédő, annál rosszabb a kilátás. Éjszakai vezetéskor az üvegen lévő karcolások megtörik a szembe jövők lámpájának fényét, ami elvakítja a vezetőt, és így nehezebben veszi észre az akadályokat vagy a kivilágítatlan közúti közlekedőket.

Az ablaktörlők miatti szélsőséges mechanikai igénybevétel karcolásokat és lyukakat hoz létre, amelyek helytelenül törik meg a fényt, és jelentősen rontják a szélvédőn keresztül történő kilátást. E nemkívánatos jelenség neve a szélvédő homályossága.

Ennek ellenére sok autó szélvédője olyan kopott, hogy a vezetők, különösen sötétben vezetve, vagy amikor a Nap a látóhatár szélén van, nem képesek időben észrevenni az úton vagy az út mellett lévő tárgyakat. Számos kutatási eredmény egybehangzóan bizonyítja, hogy veszélybe kerül a közúti biztonság, ha kopott szélvédőjű autók közlekednek az utakon.

Szabad-e locsolni?

– Gyakori megoldás, az üvegek locsolása hideg, vagy melegvízzel. A szélvédőre nézve, ez sem jó módszer, ugyanis ha a szélvédőben feszültség van, akkor az első szélvédő berepedhet, az oldalsó és a hátsó üvegek pedig, szó szerint berobbanhatnak. Ez akkor fordul elő, ha egy korábbi balesetben sérült az autó, de a üveg sértetlen maradt. A szakszerű javítás ellenére is maradhatnak feszültségek a karosszériában, amelyek okozhatják ezt a jelenséget. De egy nagyobb kőfelverődés miatt is ez a jelenség – tette hozzá a szakember.

Tél előtt mindenképpen javasolt lecserélni az ablaktörlő-lapátokat, de a homályossá vált szélvédőt is érdemesebb kicseréltetni. A mindennapi közlekedésben előfordul a kavics felverődés. Ez egy apró hibának látszik, azonban ez télen további nagyobb problémákat okozhat.

Előfordulhat, hogy a belső melegebb levegő, és a külső hidegebb levegő miatt feszültség keletkezik a szélvédőben, s az megreped.

Télen szinte mindennapos az üvegfelületek jegesedése. Sokan a jégkaparót részesítik előnyben, azonban ezzel az eszközzel apró karcolásokat ejtünk használat közben, s ez a szélvédő homályosodásához vezethet. Ezért inkább használjunk jégoldót, s az olvadékot a gumis résszel távolítsuk el.

Ezt követően szélvédőmosóval könnyen eltávolíthatjuk azt a kismértékű homályosodást, amit a jégoldó okoz – mondta el Vass Szabolcs egy nyíregyházi szélvédő forgalmazó és beszerelő vállalat vezetője.

- Kiss Takács Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!