Magyarország

2007.11.15. 20:53

Fertőző májgyulladás Dunaföldváron

<p>Dunaföldvár - Fertőző májgyulladással került kórházba a Tolna megyei Dunaföldvárról két általános iskolás kislány.</p>

A Független Hírügynökség úgy tudja: a dunaújvárosi kórház fertőző osztályán kezelik őket, bár ezt hivatalosan senki sem akarta megerősíteni, állapotukról sem tudni semmit. Az egyik kislány 7, a másik 10 éves, nehéz körülmények között élnek Dunaföldváron. Azt még nem tudni, pontosan honnan kapták meg a kórokozót.

A hányással, hasmenéssel járó betegség vírusa nem megfelelő higénés körülmények között terjed. Egyelőre nem betegedtek meg mások abban a dunaföldvári iskolában, ahová a két kislány jár, vírushordozók viszont még lehetnek. A biztonság érdekében pénteken minden gyereket és tanárt beoltanak az intézményben, összesen 180 embert.

Naponta legalább ötször: reggel, az iskolába érkezéskor, minden étkezés előtt és délután, hazamenetelkor fertőtlenítő szerrel kell kezet mosni az érintett dunaföldvári általános iskolában. Az őszi szünet utáni napon, november 5-én jött az egyik kislány utoljára iskolába, november 6-án vitték el az orvoshoz.

Rosszul volt, hányingerrel, hasmenéssel küszködött - mondta a Független Hírügynökségnek Bognárné Balogh Andrea, a Beszédes József Általános Iskola igazgatóhelyettese. Majd húga is beteg lett, mindketten kórházba kerültek.

A vírus széklettel ürül, az azzal fertőzött tárgyakkal, eszközökkel érintkezve jut a szervezetbe. Az iskolában eddig csak a két kislány betegedett meg. Az orvosok szerint ennek ellenére nem árt az óvatosság: a vírus akár 30 napig is lappang, és gyerekkorban szinte tünetmentes.

Sokszor nem is gondol rá sem a szülő, sem az orvos, hogy fertőző májgyulladásról van szó, hiszen jelentkezhet például egy gyomorrontásra utaló tüneti képpel. Ha viszont a sárgaság is megjelenik, ez felveti már a betegség gyanúját - mondta a Független Hírügynökségnek Szűcs Mária, az ÁNTSZ Dél-Dunántúli Regionális Intézetének járványügyi osztályvezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!