Magyarország

2007.11.07. 13:11

A jövő héten tárgyalja a kormány az energiapolitikai stratégiát

<p>A jövő héten kerül a kormány elé a magyar energiapolitikai stratégiáról szóló dokumentum, amely 2020-ig tartalmazza a szükséges lépéseket - mondta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára egy szerdai szakmai konferencián.</p>

A stratégia legfontosabb elemei az ellátás biztonsága, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások használata - közölte Garamhegyi Ábel.

Sok a kihívás ezen a területen, miután Magyarország a régió leginkább energiafüggő országa - mondta az államtitkár. A GKM előrejelzése szerint ez a függőség csak nőni fog, és mindez olyan környezetben történik, amikor globálisan is nő az energiaigény. Mindezek hatására nehezebb lesz beszerezni az energiahordozókat, amelyek egyre drágábbak lesznek. Ezért elengedhetetlen a megfelelő stratégia elfogadása, és elemeinek átültetése a hazai jogszabályi környezetbe - mondta Garamhegyi Ábel.

Az államtitkár szerint az egyik legfontosabb kérdés az ellátás biztonsága. Ehhez a források és az import tekintetében kellett stratégiát alkotni, ami egyértelműen a diverzifikáció, vagyis a több forrásból történő beszerzés és a több szálon megvalósuló import. Az ellátásbiztonság másik fontos eleme a stratégiai energiahordozók készletezése. Nő a biztonság, ha megbízható, hazai rendelkezésű készletek érhetők el, ehhez azonban jelentős infrastruktúrafejlesztésre van szükség.

Az energiapolitika az ország versenyképességére is hatással van. Egy jól működő, kiszámítható, liberalizált piac biztosítja az optimális árat, valamint inspirációt nyújt a kutatás-fejlesztéshez - fogalmazott az államtitkár.

Fontos eleme a stratégiának a fenntarthatóság. Garamhegyi Ábel szerint nem lehet olyan energiapolitikát tervezni, amely nem számol a környezeti kihívásokkal. A megújuló energiaforrások jelentősége is fontos. Jelenleg a biomassza az első számú ilyen technológia, a jövőben azonban növelni kell a nem biomassza típusú megújuló energiaforrások felhasználását. Ehhez változtatni kell a jelenlegi rendszeren és technológiai szinten, ösztönzőket kell bevezetni és külön cselekvési terv szükséges ezen a területen - mondta a GKM államtitkára.

Az energiahatékonyság területén is komoly előrelépésekre van szükség. Döntő többségében fűtésre használják az energiát. Ha ennek növekszik a hatékonysága, akkor csökken az energiaigény. Ez legalább olyan súlyú energiabiztonsági kérdés, mint a környezetbarát megtermelés vagy a diverzifikáció.

Az előterjesztésről szóló szakmai vita kedden ért véget. Meghallgatták a szakértőket, tanulmányozták a hatásvizsgálatokat. A hivatalos államigazgatási fordulók után a jövő héten kerül a kormány elé a dokumentum, amelyet aztán benyújtanak az Országgyűlésnek - mondta az államtitkár. Reményeik szerint a Parlament még ebben az évben elfogadja a stratégiát, amelyet ezt követően nyújthatnak be Brüsszelnek - tette hozzá Garamhegyi Ábel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!