Magyarország

2007.11.09. 16:44

A gyógyszerészek is kapjanak doktori címet

<p>Az egészségügyi miniszter azt szeretné, ha a gyógyszerészek is kapnának doktori címet. Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményez Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel - mondta újságíróknak pénteken Horváth Ágnes.</p>

Egyre többen jelentkeznek gyógyszertári asszisztens és szakaszisztens képzésre - mondta a tájékoztatón részt vevő Füleki Mariann, a Gyógyszertári Szakdolgozók Egyesületének elnöke. Mindez annak köszönhető, hogy tavaly december óta a gyógyszergazdaságossági törvénynek köszönhetően jogilag is megengedett már, hogy a szakasszisztensek megfelelő képzés és gyakorlat után kiadhassanak gyógyszert a betegeknek - tette hozzá.

A patikákban dolgozó asszisztensek és szakassziszetensek 1994-ig 2 éves képzés, 2 éves gyakorlat után gyógyszerkiadásra is jogosultak voltak, azonban ezt a lehetőséget egy akkori törvény megszüntette - mondta Füleki Mariann. Egyre nagyobb lett azonban az igény arra, hogy ismét asszisztensek is kiszolgálhassák a betegeket, különösen azután, hogy a patikák száma is rohamosan nőtt. Ezt a problémát oldotta meg a tavalyi törvény.

Az egyesület elnökének tudomása szerint egyedi eset volt, hogy október végén vallási okokból egy székesfehérvári patikus nem volt hajlandó kiszolgálni a betegeket fogamzásgátlóval - mondta kérdésre válaszolva Füleki Mariann. Az eset kapcsán vizsgálatot indított az Egészségbiztosítási Felügyelet - tette hozzá Horváth Ágnes.

A szélesedő mentességrendszer miatt a vártnál valóban kevesebb vizitdíj folyt be idén - reagált az egészségügyi tárca vezetője arra a pénteki sajtóhírre, hogy a tervezett 23 milliárd forint helyett körülbelül 13-15 milliárd vizitdíj és kórházi napidíj folyik csak be az egészségügyi intézményekhez 2007-ben. Horváth Ágnes hozzátette: a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésénél elsődlegesen nem a bevétel összegének nagysága volt a fontos, hanem az elvek - ezek pedig a tapasztalatok szerint érvényesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!