Helyi közélet

2016.09.21. 18:07

A forradalommá tüzesedett szikra napjára emlékeznek

Debrecen - Papp László: Köztársaságunk politikai identitásbeli gyökerei az 1956-os forradalomig nyúlnak.

Debrecen - Papp László: Köztársaságunk politikai identitásbeli gyökerei az 1956-os forradalomig nyúlnak.

– Szerencsések a mai politikai döntéshozók, akik még megszoríthatják azoknak az embereknek a kezét, akik 1956-ban életüket, karrierjüket, addigi munkájukat kockáztatták Magyarország szabadságáért, s belőlük – hála Istennek – Debrecennek sok jutott – kezdte Papp László polgármester az ’56-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára a város és egyetem szervezte nagyszabású programsorozat bemutatását szerdán.

Elhangzott: az önkormányzat az 1956-os Emlékbizottsággal egy új szobrot állít a Kossuth utcán a Csokonai Színház mellé. Győrfi Lajos szobrászművész alkotásának megvalósítása több mint 21 millió forintba kerül, amelyből az állam csaknem 11 millió forintot finanszíroz. A művet október 23-án 18 órakor leplezik le, körülbelül ekkor dördült el a helyszínen a sortűz. Az ünnepélyen korhű ruhába öltözött fiatalok osztják majd a forradalom napjaiban kiadott Néplap újranyomott kiadását.

A helyi ’56-os szervezetek kezdeményezésére a Debreceni Köztemetőben is emlékművet avatnak, illetve a város felújítja az ’56-os kopjafát, valamint a sortűzben elhunyt két személy sírkövét. Táblát helyeznek el a Bajcsy-Zsilinszky utcán. Városszerte hat nagyméretű molinó hívja majd fel a figyelmet a hősökre, akik forradalmi követelésekkel léptek fel a kommunista diktatúra ellen. A Hatvan utca és a Füvészkert utca sarkán egy T34 típusú tankot láthatnak az arra járók, míg – ha a tervek véglegesednek – a Csapó utcai bár előtt egy ágyút. Fontos cél, hogy a fiatalok minél többet tudjanak meg elődeik történelméről, ezért a diákok számára vetélkedőket szervez a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Debreceni Művelődési Központ és a Roncsbár. Utóbbi tulajdonosa, Bernáth Csaba beszámolt arról, hogy a romkocsmában nyolcvanhárom méteres molinón mutatnak meg Debrecenhez kötődő ötvenhatos fotókat, továbbá rendeznek egy háromnapos filmvetítést is, amelyen a témához kötődő műveket láthatunk.

Megtudtuk: Az önkormányzat és a Debreceni Egyetem közös videópályázat felhívásában kéri az érdeklődőket: meséld el a te ötvenhatodat. Október 27-én 1956 középiskolás fog egyszerre szavalni. A DKV forradalmi nosztalgiavillamost üzemeltet majd.

Személyes emlékezés

A Csokonai Színházban október 23-án bemutatják be a Szélfútta levél (Mensáros László 1956-os emlékezései) című díszelőadást. Az igazgató, Ráckevei Anna úgy szólt: először emlékszik meg színház egy színész éltén keresztül az ötvenhatos eseményekről. A sortűz egyik áldozata, a fodrásztárat vezető Ács Ibolya édesapja, Ács Zoltán volt. Ibolya is megszólal az előadásban.

Angi János, a Déri Múzeum vezetője elmondta, az intézményben október 20-án nyílik két kiállítás, illetve számos programnak adnak szakmai hátteret. Míg prof. dr. Jávor András általános rektorhelyettes a Melocco-emlékmű felújításán túl azt hangsúlyozta, hogy előadásokon szeretnék kiegyenesíteni azon időszak tudományos tévútjait, amelyen a politika akarta befolyásolni a kutatók eredményeit.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában