Helyi közélet

2012.08.16. 15:16

Szemtorna az éles látásért

Debrecen - Kínában a gyermekekkel már naponta végeztetnek akupresszúrás gyakorlatsort.

Debrecen - Kínában a gyermekekkel már naponta végeztetnek akupresszúrás gyakorlatsort.Negyvenöt éves koromban éreztem először, hogyha távolról-közelre vagy közelről távolba nézek, tornáztatnom kell a szemem, hogy élesen lássak. Beiratkoztam egy jógaterápiás szemtanfolyamra, ahol sokoldalú ismereteket szereztünk a szem karbantartásához. Tanultunk az akupresszúrás pontokról, a szemvidító fű használatáról, a szemizmok tornáztatásáról, lelki görcsök oldásáról. Az állapot javíthatóságához hitet azok a tanúságtevők adták, akiknek a kitartó gyakorlás következtében 2-3 dioptriát is javult a látásuk néhány hetes gyakorlás után.

Nem sokkal később olvastam egy biztató hírt a Naplóban: Eőry Ajándok professzor a kínai szemtornát tartalmazó oktató kazettát ingyen rendelkezésére bocsájtja a pedagógusoknak. Habozás nélkül megrendeltem, megkaptam, és az ott látottak szerint alkalmazni kezdtem először saját magamon. Azóta több mint két évtized telt el, és nincs szükségem szemüvegre.

Gyermekkortól

A leírások szerint Kínában a gyermekek ép, egészséges szemének megőrzése érdekében már nagycsoportos óvodásokkal és általános iskolásokkal is végeztetnek egy akupresszúrás gyakorlatsort naponta, azzal a céllal, hogy már gyermekkorban megelőzzék a szemromlást, és az ezzel kapcsolatos problémákat, mint az olvasási panaszokat, a homloktájon jelentkező fájdalmat. A tapasztalatok szerint a szemakupresszúrával megelőzhető a gyermekkori rövidlátás, a távollátás, az akut és krónikus kötőhártya-gyulladás, a kancsalság, esetenként tanulmányi eredmény javulásával is járhat.

Egyszerű és kellemes

Rendszeres gyakorlással kitolható az időskori szemgyengeség is. Mielőtt a néhány perces, könnyen elsajátítható szem körüli izompontok kezeléséhez hozzákezdünk, tanácsos orvossal konzultálni.

Maga a masszázs nagyon egyszerű és ugyanakkor nagyon kellemes, az eredménye szinte azonnal érezhető. Néha ösztönösen is csinálunk néhány mozdulatot, ha fáradtak vagyunk, vagy túl sok időt töltünk a számítógép előtt.

HBN-Kiss Erzsébet

 

A gyakorlat menete

1. lépés: Mindkét kéz hüvelykujját helyezzük a szemöldök belső végén, a csonton kitapintható kis mélyedésbe. Enyhén masszírozzuk ezt a pontot először az óramutató járásával megegyező, majd azzal ellentétes irányba, 8-8-szor, összesen 32-szer.

2. lépés: Hüvelyk- és mutató ujjal fogjuk össze az orrnyerget, közel a belső szemzughoz, és a két ujjat toljuk le-és fölfelé. A tolást 32-szer ismételjük.

3. lépés: Egymás mellett - mindkét kézen - nyújtsuk ki mutató és középső ujjat. Ha középső ujjunkat 45 fokban az orrcimpa mellé tesszük, akkor a mutatóujj a járomcsont közepén lévő kis mélyedés fölött van a pupillával egy vonalban. Mutatóujjunkkal masszírozzuk ezt a pontot először az óramutató járásával megegyező, majd azzal ellentétes irányba, 8-8-szor.

4. lépés: Mindkét hüvelykujjunkat támasszuk meg a halántékunk közepén, a többi ujjunkat zárjuk lazán ökölbe. A behajlított mutatóujjat húzzuk végig a szemöldök ívén belülről kifelé, majd a szemgödör alsó peremén ugyanúgy. Ezt a mozdulatot is 32-szer végezzük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában