Nagyvilág

2008.07.04. 20:24

Irán háborús üzenetnek tekint egy esetleges támadást a nukleáris létesítményei ellen

<p>Ha az Egyesült Államok vagy Izrael támadást indít az iráni nukleáris létesítmények ellen, akkor az háborút jelent - nyilatkozta Mohammad Ali Dzsafari, az iráni Elit Forradalmi Gárda tábornoka az IRNA hírügynökségnek.</p>

. "Bármiféle Irán elleni akciót a háború kezdeteként fogunk értelmezni" - mondta a katonai vezető, hozzátéve: Irán olyan választ ad egy katonai lépésre, amely "megbánásra kényszeríti majd" a támadókat.

Az Egyesült Államok soha nem zárta ki az Irán elleni fegyveres akciót az ázsiai ország vitatott nukleáris programja miatt, amely a nyugati hatalmak félelme szerint atomfegyver előállítására irányul. A katonai lépés Izrael számára sem idegen: az ország hírszerzésének egykori vezetője múlt hétvégén egy lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy Izraelnek egy éve van arra, hogy elpusztítsa az iráni atomlétesítményeket, különben egy iráni atomcsapást kockáztat. Teherán előzőleg arra figyelmeztette a zsidó államot, hogy ne támadjanak, mert az iráni rakéták hatósugarán belül vannak.

Az ország nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója eközben pénteken közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főbiztosával, hogy Irán még a nap folyamán nyilvánosságra hozza a világ vezető hatalmainak nukleáris leszerelési javaslatával kapcsolatos válaszát. Szajed Dzsalili elmondta: telefonon közölte Javier Solanával, hogy Teherán elküldte a hatoldalú tárgyalások résztvevőinek a javaslatukra megfogalmazott "konstruktív és közösségi érdekeket szem előtt tartó" válaszlevelet. Solana a múlt hónapban vitte el Teheránba a nemzetközi közösség javaslatcsomagját, amely nemzetközi támogatások ellenében az urándúsítás felfüggesztését irányozza elő.

A hat éve húzódó nemzetközi vitában a nyugati országok azt gyanítják, hogy a perzsa állam nukleáris fegyverek kifejlesztésén fáradozik, miközben Irán folyamatosan azt hangoztatja: programja békés célokat szolgál. Az Egyesült Államok és az Európai Unió korábban már szankciókat vezetett be Irán ellen, és újabb büntetőintézkedéseket helyeztek kilátásba, ha Irán nem hagy fel az akár atombomba előállítására is alkalmas urán dúsításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!