Helyi közélet

2014.09.23. 07:38

Még mindig piros! Hol a zöld?

Debrecen - A visszaszámláló berendezés csak tájékoztató információt ad, a forgalom irányítását kizárólag a jelzőlámpa végzi!

Debrecen - A visszaszámláló berendezés csak tájékoztató információt ad, a forgalom irányítását kizárólag a jelzőlámpa végzi!

Hozzászoktak és szeretik a megyeszékhelyen közlekedők a forgalomirányító jelzőlámpa mellett egyre több helyen telepített kiegészítő jelzést, amely a haladás szempontjából tilos, avagy a szabad jelzésből hátra lévő időt mutatja.

Hasznosak, megszokták

Kétségtelenül hasznos, ám vannak időszakok, amikor nem a valóságos időt mutatja az induláshoz, a megálláshoz. Például a Széchenyi utca-Nyugati utca kereszteződésében lévő kiegészítő lámpa este rendszeresen „téved”. A zöld jelzésre várakozó autósoknak a piros jelzés már másodpercek óta „minuszban van”, ám még mindig tilos a haladás.

Jármű ugyan nem jön egyik irányból sem – valószínűleg nekik is pirosat mutat –, majd körülbelül 20 másodpercnyi állás után zöldre vált a lámpa és 7-9 másodpercig haladhat a forgalom. Hasonló tapasztalatokat a város több pontjáról is hoztak olvasóink.

Várni 3-4 lámpaváltást

– A visszaszámlálók meghibásodásáról akkor beszélhetünk, amikor a berendezés 3-4 perióduson keresztül semmilyen fényjelzést nem ad – válaszolta a Napló kérdésére dr. Gábor Zsombor, a debreceni polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetője, majd azzal folytatta, hogy az olvasó által a visszaszámláló működésében tapasztalt rendellenesség nem a készülék hibájára utal, hanem a működéséből adódó sajátosság. A Széchenyi utca–Nyugati utca csomópontban működő forgalomirányító fényjelző készülékekben 4 program működik. A visszaszámláló berendezések rendeltetésszerű működése során a programok váltásánál is tapasztalható a visszaszámlálás hiánya, de a jelzés a második-harmadik periódus lefutása után a hátralevő időt már helyesen mutatja.

– A visszaszámlálók csak állandó jelzés-időtartamú programmal üzemelő berendezéseknél alkalmazhatóak – folytatta dr. Gábor Zsombor. – Folyamatosan gyarapszik az ilyen berendezésekkel rendelkező kereszteződések száma. Legutóbb a Tisza István és az Antall József utcák, valamint a 2-es villamospálya megépítésekor helyeztünk ki kiegészítő lámpákat a fényjelzőkészülékek mellé.

A város anyagi forrásait figyelembe véve tud telepíttetni ilyen berendezéseket, de folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket is.

A többi nagyvárostól eltérően Debrecenben jelentős számú a visszaszámlálóval ellátott forgalomirányító jelzőlámpa.

Dr. Gábor Zsombor hangsúlyozta: a visszaszámláló berendezés információja csak tájékoztató jellegű, a forgalmat a jelzőlámpa irányítja.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában