Helyi közélet

2016.02.23. 09:50

Az olaj ára

<em>Goldman Sachs, Citigroup, Wells Fargo, stb. – sorra derül ki meghatározó amerikai bankokról, hogy aggasztóan nagy, százmilliárdos hitelekkel ülnek olyan energiaipari beruházásokban, amelyek a kőolajár tartós mélyrepülése miatt képtelenek lesznek visszahozni a befektetett irdatlan pénzt.</em> Ratalics László jegyzete.

Goldman Sachs, Citigroup, Wells Fargo, stb. – sorra derül ki meghatározó amerikai bankokról, hogy aggasztóan nagy, százmilliárdos hitelekkel ülnek olyan energiaipari beruházásokban, amelyek a kőolajár tartós mélyrepülése miatt képtelenek lesznek visszahozni a befektetett irdatlan pénzt. Ratalics László jegyzete.

Ez azt jelentheti, hogy a hitelfelvevő cégek, amelyek pár éve mondjuk 70-80 dolláros, esetleg még kedvezőbb hordónkénti árral számoltak, most, amikor 30-35 dollár a realitás, összeroppanhatnak a visszafizetendő hitel súlya alatt.

A kőolaj ára hamarosan visszatér 50 dollár fölé, mondják erre egyes elemzők, azonban mind többen vannak egészen más véleményen. Utóbbiak olvasatában a világ a negyedik ipari forradalom időszakába lépett, amikor a kőolaj jelentősége csökken: a megújuló energiaforrások kapacitása robbanásszerűen növekszik, miközben az olyan technológiák elsődlegessé válása, mint a robotizáció, az automatizáció, már messze nem igényel annyi nyersanyagot.

A kőolaj tehát drasztikusan veszít az értékéből, s bár az erre épülő rezsimek kétségbeesetten igyekeznek tompítani veszteségeiket, lassan kimondható: a 2010-es évek dereka az olajhatalmak alászállásáról és velük együtt nagy gazdasági átrendeződésről lesz nevezetes. És rég nem látott véres háborúkról, káoszról, létbizonytalanságról. Új világ van születőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában