Nagyvilág

2008.06.22. 13:13

Egy túlélő szerint 15 perc alatt elsüllyedt a Fülöp-szigeteki komp

<p>Fülöp-szigetek - Mindössze 15 szörnyű perc alatt süllyedt el a Fülöp-szigetek partjainál trópusi viharba került komp - mondta a szerencsétlenség eddig megtalált három túlélőjének egyike.</p>

A hajó, amely több mint 700 embert vitt a fedélzetén helyi idő szerint péntek este indult Manilából, nem sokkal azelőtt, hogy a Fengsen tájfun lecsapott a térségre.

"Miután a hajó az oldalára dőlt, a kapitány kiadta a parancsot a jármű elhagyására" - mondta Reynato Lanorio, a komp személyzetének egyik tagja, akit két másik emberrel együtt a partra sodortak a hullámok. A férfi szerint a kapitány a mentőcsónakokba irányította az utasokat és a hajón dolgozókat. "Az egész mintha 15 perc alatt történt volna. A következő dolog, amit láttunk, hogy a hajó elsüllyedt" - emlékezett vissza a kórházi ágyáról a túlélő.

Lanorio szerint sokaknak sikerült elérniük a mentőcsónakokat, ám nem tudni, hogy túlélték-e a vihart. Mint mondta, abból a csónakból, amelybe ő is beszállt, négy embert kirántottak a hatalmas hullámok, miközben ő a többiekkel együtt az életéért küzdött, odakötözve magát a csónak oldalához.

A férfi szerint a komp helyi idő szerint szombat dél körül kezdett süllyedni, 16 órával azután, hogy elindul a manilai kikötőből. Mint mondta, az utasok éppen az ebédjüket fogyasztották, amikor a hajó az egyik oldalára kezdett dőlni. A kapitány még vészjelzést adott le, majd megszűnt a rádiókapcsolat. A parti őrség szerint a kompnak a viharban valószínűleg megsérült és leállt a motorja, majd a sekély vizekre sodródva léket kapott.

A rendőrség helyi idő szerint vasárnap találta meg a három túlélőt, akiket Sibuyan szigeténél vetett partra a víz. A kompon összesen 626 utas és 121 főnyi személyzet tartózkodott. Négyük holttestét megtalálták a mentőalakulatok, a többiekről azonban egyelőre nincs információ.

Az ország államfője, Gloria Arroyo eközben arra vár választ az illetékes hatóságoktól, hogy miért engedték kifutni a hajót Manilából, röviddel azelőtt, hogy a Fengsen tájfun lecsapott a térségre. A parti őrség helyi parancsnoka szerint azonban a komp tiszta időben hagyta el a kikötőt, még azelőtt, hogy a vihar irányt változtatott volna. Miután azonban kiderült hogy a tájfun a térség felé tart, rádión keresztül tájékoztatták a kapitányt az új helyzetről, és felszólították, hogy vezesse biztonságos vizekre a hajót - közölte a parancsnok.

A heves esőzésekkel kísért tájfun péntek éjszaka érkezett a Fülöp-szigetek térségébe, és söpört végig az országon, áradásokat és földcsuszamlásokat okozva. A trópusi viharban a Nemzetközi Vöröskereszt legfrissebb adatai szerint legkevesebb 155-en vesztették életüket, és további 27 embert eltűntként tartanak számon. A természeti csapás miatt több mint 30 ezer embert evakuáltak az ország középső részéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!