Helyi közélet

2016.03.13. 13:54

Hiányzik a feltétel

<em>Fel kell kötniük a gatyájukat a most kilencedikes tanulóknak, hiszen négy év múlva nyelvvizsga, vagy emelt szintű nyelvi érettség nélkül nem jelentkezhetnek felsőoktatási intézménybe.</em> Pálfi-Tóth Zoé írása.

Fel kell kötniük a gatyájukat a most kilencedikes tanulóknak, hiszen négy év múlva nyelvvizsga, vagy emelt szintű nyelvi érettség nélkül nem jelentkezhetnek felsőoktatási intézménybe. Pálfi-Tóth Zoé írása.

A cél nemes, hiszen számos szakmához elengedhetetlen egy idegen nyelv tudása, abban azonban már nem vagyok biztos, hogy a feltételek is biztosítva vannak a sikerhez. Tizenöt évvel ezelőtt Finnországban töltöttem egy hónapot, ahol meglepődve tapasztaltam, hogy a velem egykorú tinédzserek nagy része angolul, míg a nyugdíjasok többsége németül beszélt folyékonyan. Nem értettem, miért ekkora a különbség a két ország között, aztán a finn középiskolában egy nyelvi óra sok mindenre rávilágított. Az diákok például nem a munkafüzetet bújták 45 percen keresztül, hanem csak angolul beszélgettek. Eközben itthon a gyerekek levelet írtak, kívülről fújták a nyelvtani szabályokat, a kommunikáció gyakorlására viszont nem sok időt kaptak. Hiába ismerte a magyar gyerek az igeidőket, a kifejezéseket, élesben már képtelen volt használni. Az elmúlt években biztos javult a helyzet, de azt most sem hiszem, hogy csupán az iskolai tanóra (hacsak nem két tannyelvű osztályról van szó) elég egy sikeres nyelvvizsgához. Szükség van a különórákra, amit ha a szülő nem tud megfizetni, lehet akármilyen zseniális a gyerek fizikából vagy biológiából, elbúcsúzhat a diplomától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában