Uncategorized

2012.11.04. 08:52

Prima díj jelöltek - Mészáros Árpád Zsolt

Mészáros Árpád Zsolt 1974. március 23-án született Nyíregyházán. Az egykori jósavárosi „vagány" soha nem készült színészi pályára.

Mészáros Árpád Zsolt 1974. március 23-án született Nyíregyházán. Az egykori jósavárosi „vagány" soha nem készült színészi pályára.

A sors és a mára anekdotává vált matek dolgozat azonban megváltoztatták az életét. Az ország egyik legnépszerűbb színészének története 1989-ben kezdődött egy sötét kis stúdióban. Itt tartották ugyanis azt a szereplőválogatást, melynek résztvevői igazolást kaptak az iskolai hiányzás alól. Árpi kínos helyzetéből menekülve belefogott a mondandójába, melynek „címe": A matekóra. A kellemetlen percek, az őszinte nevetés jutalma egy forradalmár fiú szerepe volt a Danton halála című darabban. Fokozatosan jöttek a kisebb, majd az egyre nagyobb szerepek. Ám ekkor komoly változás történt Árpi életében. A színész egy szerencsétlen esés következtében megsérült a Rémségek Kicsiny Boltja című előadás alatt. Ám a sérülés hatására egy komoly dologgal kellett szembenéznie a pályakezdő titánnak. A törését ellátó orvos rosszindulatú daganatot talált Árpi bal veséjében, így azonnal megoperálták. Kényszerpihenő következett, Lucky Boy (mert ez a becenév is ekkoriban ragadt rá Árpira, érthető okokból) gyógyulgatott és tévézett, és egy nap a tévében meglátta Miller Zoltánt. S pályája új irányba fordult: addig járt Toldi Mária nyakára, míg a tanárnő a „kisegér hangot" érett musical hanggá kovácsolta. De minden szerencse és támogatás ellenére Árpi elsősorban magának, a kitartásának, az akaratának köszönheti, hogy idáig vitte. Elviselte, hogy „visszaparancsolják az iskolapadba", mikor már a nagyszínpadon játszik; elengedte a füle mellett az olyan kritikákat, hogy „vidéki színész úgysem viszi sokra, meg különben is ezzel a hanggal akar maga énekelni?!" S lám az idő őt igazolja. Számtalan nyíregyházi siker után a budapesti közönség is a szívébe zárta.

Prózai színésznek indult, majd jó néhány zenés játék, operett és musical főszerepét is eljátszotta. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban fontosabb szerepei: Csókos asszony (Dorozsmay), A velencei kalmár (Gratiano), Tündérkert (Szilassy), Bál a Savoyban (Celestin), Mágnás Miska (Baracs István), Vőlegény (Zoli), Krétakör (énekes), Anconai szerelmesek (Luigi del Soro), Charley nénje (Charley), A dzsungel könyve (Maugli).

1997-ben megalapította a NapFolt produkciót, amellyel számos sikeres előadást mutattak be. 1999-2002 között a Debreceni Csokonai Színházban és a Veszprémi Petőfi Színházban játszott. 2000-ben vendégjáték a Torontói Színházban.

 

2002 óta a Budapesti Operettszínház tagja.

 

Főbb szerepei: Mozart! (Wolfgang Mozart), Helló! Igen?! (A katona), Rómeó és Júlia (Benvolio), A Szépség és a Szörnyeteg (Lefou), Dr. Bőregér (Frosch), Menyasszonytánc (András), Rudolf (Rudolf, trónörökös), Oltári srácok (Luke), A víg özvegy (Nyegus), Abigél (Kuncz Ferenc).

Te vagy a végzetem (kislemez)

Több szólólemeze is megjelent.

1990-ben megkapta Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye művészi kitüntetését, 2004-ben Súgó Csiga-fődíjat, 2006-ban Súgó Csiga-díjat kapott, valamint 2006-ban az Év Operett-Musical színésze lett.

Emellett a 2008-as Euroviziós dalfesztivál magyarországi döntőjének III. helyezettje lett, és kiérdemelte a Pepitadíj ezüst fokozatát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!