Lágy indulás, lassú fékezés

Simon László gépjárművezető szakoktató adott jó tanácsokat a téli vezetéshez
Simon László gépjárművezető szakoktató adott jó tanácsokat a téli vezetéshez - © Fotó: Matey István
Debrecen – A tudatosság és az óvatosság a téli vezető legfőbb erényei.

Az útra taposott és fagyott latyakréteg, a felezővonalon összesűrűsödött „hótorlasz” a legtapasztaltabb sofőrt és a legmagasabb minőségű autógumit is próbára teszi. – Hiába van téli gumi az autón, erre nem bízhatjuk az életünket, megfontoltan, az időjárási körülményeknek megfelelően kell vezetnünk – int óvatosságra minden járművezetőt Simon László, az egyik debreceni autósiskola ügyvezetője.

– Finom kuplungkezelésre van szükség, elinduláskor óvatosan, csúsztatva engedjük fel, hogy ne pörögjön a kerék, mert a tapadását elvesztve irányíthatatlanná válik a kocsi. A száraz úton megszokottnál jóval alacsonyabb sebességet válasszunk és az előttünk haladótól tartsunk nagyobb távolságot, hogy elkerüljük a hirtelen fékezésszükségét. Leginkább motorfékkel lassítsuk az autónkat. Álló helyzetben lehetőleg ne nyomjuk be a féket, így komoly törés helyett megúszhatjuk egy koccanással a találkozást egy esetleg hátulról belénk csúszó járművel – osztotta meg a volán mögött szerzett negyvenegy éves és a tanulók mellett eltöltött tizenöt éves tapasztalatát.

Hozzátette, aki teheti, elhagyott gyártelep nyílt placcán, saját udvarán, kis forgalmú vidéki úton hajnalban vagy késő este próbálja ki a téli úton való intenzív fékezést, kanyarodást olyan helyszínen, közegben, ahol nem zavarja a közúti forgalomban résztvevőket, illetve magát sem sodorja veszélybe.

HBN–HABE​

Címkék: , ,hirdetés