„Kútba esett” a buszmegálló-mázolás terve

Akt.:
Erre a megrongált, tönkrement Segner téri esőbeállóra is ráférne a felújítás
Erre a megrongált, tönkrement Segner téri esőbeállóra is ráférne a felújítás - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az önkormányzat tiltása miatt nem lesznek egyedi festésű esőbeállók a megyeszékhelyen.

Néhány hete még úgy nézett ki, hogy egy civil ­szervezetnek és néhány lelkes diáknak köszönhetően nyárig több tucatnyi buszmegálló megújul a városban. A jelek szerint az önkormányzat tiltása miatt ebből semmi nem lesz.

Mint arról beszámoltunk, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (Derke) pályázaton csaknem 400 ezer forintot nyert helyi buszmegállók felújítására. Az volt a terv, hogy tavasszal 27, rossz állapotú esőbeállót diákok – közösségi munka keretében – átfestenek, egy-két helyen pótolják a hiányzó padléceket, sőt virágokat is ültetnek. November végéig tudtak volna gondoskodni az esetleges rongálások helyrehozásáról. A beruházás a városnak nem kerülne pénzébe. A programhoz 7 iskola 45 diákja akart csatlakozni.

Más megoldást akarnak

Minderre a polgármesteri hivatal név nélkül válaszoló illetékese így reagált: a Derke januárban kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy egy pályázaton indultak és nyertek. A jelentkezésről előzetesen nem tájékoztatták a helyhatóságot. Márciusban a Derke több közösségi közlekedési helyszínt megjelölve kérelmet nyújtott be a kivitelezésre. Az önkormányzat és a közlekedési egyesület képviselői közötti személyes egyeztetés során, a Derke nem tudta meghatározni, hogy a pályázat lejártát követően az egyedi festéssel ellátott utasvárók további karbantartását, a felszerelt OSB-lapok eltávolítását, az elültetett évelő növények gondozását ki végezze – közölte a városháza.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Mint írják, az önkormányzat folyamatosan a kényelmesebb, biztonságosabb közlekedési viszonyok megteremtésére törekszik. Jelenleg arról tárgyalnak, hogy a megállóhelyeken még több új, fedett utasvárót helyezzenek ki.

Érthetetlen a város álláspontja

– A Derke határozatlan állásfoglalása és az új utasvárók kihelyezése kapcsán zajló egyeztetések miatt önkormányzatunk nem tudja támogatni az egyesület szándékát – tette hozzá a polgármesteri hivatal illetékese. Jónás Zoltán, a Derke elnöke dr. Papp László polgármesternek címzett nyílt levélben reagált „Az én megállóm” program visszautasítására. Meglepődve és értetlenül állnak a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztálya által adott válasz előtt. Azért is furcsa a dolog, mert korábban az önkormányzattal személyesen egyeztettek a projektről, amelyhez írásban előzetesen hozzájárultak. A civil szervezet vezetője hangsúlyozta: döntő többségében felújításra a városüzemeltetési osztály által megjelölt helyszíneket választották és ezekre kérték az engedélyt.

A Derke a fedett várók felújítását megcélzó programnak nagyon örül és készséggel alkalmazkodnak hozzá, azonban azt nem értik, hogy nekik miért nem kínálnak alternatív helyszíneket. A két program kényelmesen elfér egymás mellett, hiszen Debrecen több mint 400 megállóhelyén egyáltalán nincs esőbeálló, vagy a meglévők mellé újabbakra lenne szükség – írta Jónás Zoltán.

HBN–Orosz Csaba
hirdetés