Kultúra

2019.02.22. 11:41

Plágiumbotrány A Dalban: új szakvélemény látott napvilágot

Budapest - Victor Máté zenész részletesen kifejtette véleményét Petruska dalával kapcsolatban, és bár megerősítette, hogy a szerzemények hajaznak egymásra, szerinte azonban nincs szó plágiumról.

Budapest - Victor Máté zenész részletesen kifejtette véleményét Petruska dalával kapcsolatban, és bár megerősítette, hogy a szerzemények hajaznak egymásra, szerinte azonban nincs szó plágiumról.

Korábban nálunk is megjelent a hír, miszerint beigazolódott a plágiumgyanú Petruska dalával kapcsolatban, akit ezért kizártak A Dal 2019-es versenyéből. A döntőben helyette Oláh Gergő szerepel majd a legjobb nyolc között. Petruska Andrást sokkolták a történtek, erről árulkodnak csütörtökön megjelent " target="_blank" rel="noopener">Facebook-posztjának sorai is, amelyben többek között azt is kijelenti, hálás a szakmabelieknek, hogy kiálltak mellette, ebből erőt tud meríteni a folytatáshoz.

Törékeny napok ezek. Nehéz akár az utcánk végében lévő kisboltig is elmennem egy ilyen bélyeggel magamon. Mint korábbi közleményemben is említettem, a szerzői jogi ismereteim alapján nem értek egyet a műsor által közölt álláspont tartalmával és minőségével."

– írja a zenész, aki úgy döntött, újabb elemzést kér a dalhamisítás kérdésében, ezért kollégái javaslatára Victor Mátéhoz, a szakma egyik tekintélyéhez fordult segítségért. Az Erkel Ferenc- és Artisjus-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett zeneszerző, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda volt elnöke hosszan, precíz részletességgel fejtette ki véleményét Petruska Help Me Out of Here és és a White Sky című szerzemény közötti párhuzam ügyében. A szakértő szerint kétségtelen, hogy tapasztalhatók hasonlóságok a két dalban, ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy ezek eleget tesznek a plágium fogalmának. Vizsgálata során a műsor által kért szakvéleményben talált olyan megállapítást, amely láttán elmosolyodott, és akadt olyan kijelentés is, amely szerinte „kissé ködös”.

Amint azt korábban megírtuk, a verseny elején a produkciók által aláírt jogi nyilatkozat lehetőséget biztosítana az MTVA számára tetemes kötbér azonnali érvényesítésére Petruskával szemben, de a vállalat vezetése úgy döntött, hogy a kizárással az ügyet lezártnak tekinti és eltekint a kötbér megfizetésétől.

Victor Máté részletes elemzését itt olvashatjátok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!