Kultúra

2013.05.21. 17:32

Idén együtt lesz a Fonogram és a VOLTfolió díjátadója

Budapest, 2013. május 21., kedd (MTI) - Együtt rendezik meg a Fonogram és a VOLTfolió díjátadó gáláját június 2-án vasárnap a budapesti Millenáris Parkban.

Budapest, 2013. május 21., kedd (MTI) - Együtt rendezik meg a Fonogram és a VOLTfolió díjátadó gáláját június 2-án vasárnap a budapesti Millenáris Parkban.

A magyar könnyűzene szereplőinek gáláját, a Fonogram - Magyar Zenei Díj (korábban Aranyzsiráf) átadóját 21. alkalommal rendezik meg, a kulturális-zenei sajtóorgánumokat és médiaszemélyiségeket elismerő VOLTfolió-díjat 2001-ben adták át először.

A keddi sajtótájékoztatón Szűts László, a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) és a ProArt elnöke bejelentette: idén ketten kapnak Fonogram-életműdíjat: posztumusz Bódi László Cipő, a Republic együttes márciusban elhunyt énekese, illetve Leslie Mandoki Németországban élő világhírű zenész-producer. A VOLTfolió idei életműdíjasa B. Tóth László rádiós.

"Az idei gála arculata kicsit megváltozik az elmúlt évek Fonogram-díjátadóihoz képest, más lesz a forgatókönyv, pergőbb, inkább showműsor-jellegű lesz. A két műsorvezető Fábry Sándor és Hajós András lesz" - mondta Szűts László.

Kitért arra, hogy a díjátadót a Gourmet Fesztivál keretében, a Fair Play hétvége záróeseményeként rendezik meg a Millenárison. A Fonogram-díjra idén nyolc kategóriában nevezhetett a zenei és a médiaszakma, az ötfősre szűkített végső jelöltlistát már korábban nyilvánosságra hozták a szervezők.

A Fonogram-életműdíjban részesülő, idén 60 éves Leslie Mandoki a sajtótájékoztatón elmondta: megtiszteltetés számára, hogy szülőhazájában ilyen rangos szakmai elismerést vehet át.

"Túl fiatalnak érzem magam egy ilyen díjhoz, sok tervem van még. Az is eszembe jut, hogy míg én 1975-ben, amikor Nyugatra távoztam, a biztosba mentem ki, miközben a kalandorok itthon maradtak" - fogalmazott Leslie Mandoki, aki kitért arra, hogy nagyon sokat köszönhet egykori tanárainak a konzervatóriumban.

Az idén februárban a Művészetek Palotájában világhírű társakkal - Jack Bruce (Cream), Bobby Kimball (Toto), Chris Thompson (Manfred Mann s Earth Band), Nick van Eede (Cutting Crew), Greg Lake (ELP), John Helliwell (Supertramp), Chaka Khan, Al Di Meola, Randy Brecker, Bill Evans, Peter Maffay - sikeres koncertet adó Mandoki azt mondta, a zene mellett a Müpa-esttel az is célja volt, hogy a világ jót írjon Budapestről.

"A német közszolgálati csatorna hamarosan leadja az egész budapesti koncertet" - tette hozzá a Dschingis Khan egykori tagja.

A Fonogram Az év dala díjára szerdán indul a közönségszavazás a Petőfi Rádió Facebook-oldalán.

Lobenwein Norbert, a Sopronból indult VOLTfolió-díj egyik alapítója elmondta, hogy a médiában dolgozókra idén öt kategóriában (televíziós, rádió, újságíró, sajtó, web) jelölt a zenei szakma, ezen felül adják át az életműdíjat, amelyben Ligeti Nagy Tamás (2011) és Göczey Zsuzsa (2012) után idén B. Tóth László rádiós részesül.

A művészek alkotásainak védelmét hangsúlyozó tudatossági kampány figyelemfelhívó rendezvényén, a június első hétvégéjére szervezett Fair Play-en június 1-jén szombaton adják át Az év klubja VOLTfolió-díjat, amelyet idén is egy-egy fővárosi és vidéki hely kap a zenészek voksai alapján.

A június 2-i közös Fonogram-VOLTfolió díjátadó gála az interneten, a Fonogram YouTube-csatornáján élőben lesz látható, a M1 június 8-án szombaton felvételről közvetít az eseményről.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!