Kultúra

2013.03.19. 12:21

BTF - Pop, dzsessz, gospel kategóriával bővül a kórusverseny

Budapest, 2013. március 19., kedd (MTI) - Csaknem harminc hazai énekkar mellett számos európai és Európán kívüli országból érkeznek énekesek a XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyre, amely idén pop, dzsessz, gospel kategóriával válik még sokrétűbbé.

Budapest, 2013. március 19., kedd (MTI) - Csaknem harminc hazai énekkar mellett számos európai és Európán kívüli országból érkeznek énekesek a XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyre, amely idén pop, dzsessz, gospel kategóriával válik még sokrétűbbé.

A kórusverseny nyitóhangversenyét vasárnap tartják a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Az esten két magyar alkotás, Orbán György Rorate coeli című műve és Gyöngyösi Levente I. szimfóniája hangzik el.

A koncerten Miks Adrienn, Váradi Marianna, Tony Bardon, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a Pro Musica Leánykar (karigazgató Szabó Soma), a Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató Tőri Csaba), a Budapesti Ifjúsági Kórus (karigazgató Gerenday Ágnes) működik közre Hollerung Gábor vezényletével.

A március 24. és 27. közötti találkozón 21 ország 61 kórusa vesz részt. A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny tiszteletbeli elnöke Kodályné Péczely Sarolta - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az énekkarok értékelését tíztagú nemzetközi zsűri végzi. A kategória-versenyeket a BMC Zenepalotában és a Müpa Fesztivál Színházában rendezik. A versenyeken kívül a kórusok "barátság-koncerteken" is fellépnek városszerte, főként templomokban. A zárónapon, március 27-én este a Budapest Kongresszusi Központban rendezik a nagydíjas versenyt és az ünnepélyes díjkiosztó gálát.

Az Interkultur Hungaria Nonprofit Kft. és a németországi Förderverein Interkultur - Nemzetközi Zenei Versenyek Alapítványa már tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyt. 1988 óta hívják Budapestre a hazai és nemzetközi kórusvilág énekkarait.

A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny mintájára a fesztiválok és az egyre grandiózusabb kórusolimpiák országokat és kontinenseket kötnek össze a zene nyelvén. Az Interkultur Hungaria Ausztriában, Csehországban, Németországban, Olaszországban, Indonéziában, Kínában, Dél-Koreában, Izraelben, az Amerikai Egyesült Államokban is rendezett és tervez rendezni kórusversenyeket és Kórus Világtalálkozókat - hangsúlyozta Hollerung Gábor karnagy. Idén Graz, 2014-ben pedig Riga ad helyet nagy nemzetközi kórustalálkozónak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!