homoktövis fesztivál

2019.08.18. 10:05

Senki nem maradt éhes a mintegy két mázsa struccpörkölt után

Alkalmazkodva a közönség összetételéhez és igényéhez, kétnapos Homoktövis fesztivált rendezett Tetétlen.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: Kovács Péter

Az ebben az évben harmadik alkalommal megtartott fesztivál névadója a tetétleniek híres növénye, amellyel a közmunka programban kezdtek el foglalkozni, és olyan szintre vitték a termelését, a feldolgozását, hogy napjainkban az ő példájuk alapján hozzájuk járnak tanulni szerte az országból.

A királyi főszakács

A meghívóban szombatra szerepelt ugyan elszármazottak találkozója, ám azt egy őszi időpontra halasztották el az esemény szervezői, de megtartották az aznapra tervezett program mindegyikét. Köztük a legjobban várt eseményt, egy gasztronómiai rekordbeállítási kísérletet, amit Dósa Tibor Magyar Királyi főszakács mutatott be a Faluház előtt. Mintegy két mázsa alapanyagból struccpörköltet főzött. Dósa Tibor bemutatkozásából megtudhatta a közönség, hogy a királyi főszakács címet a Somogy megyei Nagyszakácsiban egy időben rendszeresen megrendezett főzőversenyeken nyerte el. Ott a Mátyás király korabeli ételeket kellett készíteni az abban az időszakban fellelhető alapanyagokból és módszerrel. A főzés mellett a település legkülönbözőbb korosztályú hagyományőrző és kulturális csoportjai is színpadra léptek.

Vasárnap sem maradt gasztronómia élmény nélkül a közönség. Ugyancsak Dósa Tibor jóvoltából és a helyi konyha dolgozóinak közreműködésével a fasírt sütés hazai rekordját döntötték meg. Az ebéd után, ahogy időben haladtunk az este felé, egyre nevesebb előadók léptek színpadra. Ott volt Liszter Sándor és a vadrózsák, valamint az ugyancsak mulatós zenét játszó Ham Ko Ham, késő este pedig a Hősök rapegyüttes.

Borbélyné Fülöp Hajnalka polgármester a fesztiválról elmondta, hogy az egy fontos és érdekes eseménye a településnek. Itt bemutatkozhatnak a helyi csoportok, alkalom a találkozásra és neves fellépők műsorait is láthatja a közönség.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában