Magyarország

2007.11.21. 13:57

Bruttó hatvanért fagyoskodik a kofa

<p>Nemrégiben a politikusok jövedelmét tették közzé, most rajtunk a sor. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján a napokban jelent meg az a lista ami az átlagkereseteket hozza nyilvánosságra.&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztukberek_sp.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

14:00: Kereskedők a lista legalján

Mrenkó Lászlótól, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei titkárától megtudtuk, rózsásnak egyáltalán nem tekinthető a helyzetük.

- A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei keresetek a szférában mintegy 20 százalékkal elmaradnak az országostól, tehát a kereskedelmi dolgozók havi nettó bére alig éri el a 60 ezer forintot. A regionális eltérésen túl még a megkülönböztetéssel is szembe kell nézniük az itt élőknek, mert még egy cégen belül - az országos hálózattal rendelkező multik - is más fizetést kínálnak a dunántúli és a Tiszán inneni dolgozóknak ugyanazért a munkáért.

A minimálbér nevetségesen alacsony, jövőre 69 ezerre emelkedik, ami újabb problémákat vet majd fel. A munkáltatók máris panaszkodnak a növekvő kiadások miatt - ami bizonyos szempontból érthető, hiszen hatalmas a verseny, nehéz a talponmaradás - a másik oldalról viszont azt hiszem nincs mit magyarázni - mondta Mrenkó László.
Bruttó 69 ezerből családot fenntartani, rezsit fizetni, nem kis mutatvány...

12:05: Mennyit keres a fodrász, mennyit a kozmetikus?

Mint ahogyan az Állami Foglalkoztatási Szolgálat nemrégiben készült összegzéséből kiderül: a fodrászok bruttó 85, a kozmetikusok bruttó 75 ezer forintot keresnek havonta. Abban, aki járt már fodrásznál vagy kozmetikusnál, rövid fejszámolás után azonnal felmerül a kérdés: ha egy hajvágás legalább háromezer, egy kozmetikai kezelés pedig minimum négyezer forint, akkor ezek a számok hogy jöttek ki?

Nos: az egyik 8nyíregyházi) belvárosi szépségszalon nevüket és arcukat nem vállaló alkalmazottai szerint ezek az adatok valóban messze állnak a valóságtól. Ám nem annyira, mint amennyire gondolnánk. A fodrász hölgy öt éve dolgozik, stabil vendégköre van, így megengedheti magának azt, hogy egyik héten csak délelőtt, a másik héten csak délután fogadja a szépülni vágyókat.

– Első hallásra talán magasnak tűnnek az árak, ám ebből kell fizetnem a helyiség bérleti díjának rám eső részét, valamint a festékek, samponok, hajpakolások árát is, ezek közül pedig egyik sem olcsó mulatság. A listában szereplő „keresetünket” én magam is elég nevetségesnek tartom, nem tudom, ezt hogyan állapították meg. Hasonló véleményen van a vele egy szalonban dolgozó kozmetikus is, aki azt kérdezi, hogy ha valóban bruttó 75 ezer forintot keresnének, akkor ki lenen az, aki egyáltalán dolgozna? – Ebből sem a bérleti díj, sem azok a drága anyagok nem jönnek ki, melyekkel dolgozom – mondja. – Ez utóbbiak között vannak olyan arcpakolások, melyek több tízezer forintba kerülnek, ráadásul azok a gépek, és eszközök, melyek elengedhetetlen része a munkámnak, szintén nagyon drágák. Ez az oka annak, hogy egy viszonylag egyszerű kezelés is több ezer forintba kerül, ám panaszkodni mégsem lenne túl etikus. Nem vagyok milliomos, de azt elmondhatom, hogy hazai viszonylatban egyáltalán nem keresek rosszul.

10:30: Bruttó hatvanért fagyoskodik a kofa

A hosszadalmas lajstromban megtalálható átlagosan mennyit keres - saját bevallása alapján - a menedzser, a politikus vagy a fodrász. A bruttó átlagkereset valamivel több, mint 174 ezer forint, ami jócskán elmarad a parlamenti döntéshozók, vagy az ügyészek fizetésétől.

Egy egyetemi tanár 270 ezer néhány forintos béréből el kell hagynunk az első számjegyet ahhoz, hogy nagyjából megkapjuk a kozmetikusok fizetését. A lista szerint a rendőrök bére bruttó 255 ezer, a tűzoltóké bruttó 226 ezer, az orvosoké 200 és 300 ezer forint közé esik.

 Az estéit a világot jelentő deszkákon töltő színész a mi szórakoztatásunkért bruttó 149 ezret, az író 134 ezrte a mosolyfelelős fogtechnikusok 88 ezret kapnak. Az ápolók nagyjából ennyit visznek haza nettóban. A számok megannyi kérdést vethetnek fel, elsősorban azt, ki mennyit tanult, mennyit dolgozik, mekkora felelősséget vállal a jövedelméért?

Az vitathatatlan hogy egy döntéshozó - legyen az akár cégvezető, vagy politikus - álmatlan éjszakával fizethet a magas jövedelemért - ám az üres parlamenti székeket látva, ez utóbbiak felelőssége sok esetben vitatható.

S hogy a lista legalján is szemezgessünk kicsit, a kozmetikusok bevallott jövedelme bruttó 75 ezer, a tetőfedőké 68 ezer, az esőben, szélben, hidegben álldogálló kofák havi bére bruttó 67 ezer. A keresetekből a közalkalmazottak átlagban 65 százalékot, a vállalkozók 80 százalékot kapnak kézhez.

Megkérdezzük egyes szakszervezetek képviselőit mit szólnak a számokhoz, és kíváncsiak vagyunk az utca emberének a véleményére is.

Néhány érdekesség az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által összeállított listából
Foglalkozás

Bruttó kereset

Országos átlag174 219

Topmenedzser
Döntéshozó politikus
Légiirányító
Közgazdász
Egyetemi tanár
Fogorvos
Színész
Autószerelő
Ügyvéd
Fodrász
Kozmetikus

2,5–4 millió
997 000
796 000
408 000
271 000
206 000
149 000
136 000
128 000
85 000
75 000

Kapcsolódó cikkek:

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!