Helyi közélet

2015.01.05. 19:01

„Botanikus kert” a lépcsőházakban

Debrecen - Megint egyre több helyen növényekkel torlaszolják el a társasházak közös helyiségeit.

Debrecen - Megint egyre több helyen növényekkel torlaszolják el a társasházak közös helyiségeit.Ismét „vészesen” szaporodnak a virágok egyes főleg négyemeletes bérházak lépcsőházaiban. Információink szerint vannak olyan helyek ahol már a közlekedést is zavaró, kisebb „botanikus kertet” alakítottak ki a lakók a lépcsőfordulókban.

Enyhített szigor

Mint emlékezetes, 2011-ben a tűzoltók kérésére született egy olyan rendelet, amely megtiltotta növények kihelyezését lépcsőházakba, függőfolyosókra, mondván a sok virág akadályozza a lánglovagokat munkájuk végzése közben. (Ilyesmire korábban több alkalommal is volt példa.) Szintén megtiltották, hogy szekrényekkel, biciklikkel, éghető anyagokkal zárják el a folyosókat, erkélyeket, közös helyiségeket. A szabályokat be nem tartókat 30 ezer forintra bűntették. Aztán az emiatt kialakult felháborodás hatására 2012. novemberében visszavettek a szigorból a törvényalkotók. Hatályba lépett az a módosítás, amely szerint újra lehet a lakóépületek menekülésre szolgáló közlekedőin növényeket elhelyezni, de a kiürítésre szolgáló folyosókat ezután sem lehet 110 centiméternél kisebbre szűkíteni. A rendkívül bonyolult szabályozás lényege, hogy maradjon annyi hely, amely akár egy füsttel teli lépcsőházból való mentésnél is elegendő.

Rácsok

A jelenleg érvényes szabályok szerint vasból készült rácsos ajtó elhelyezése a tűzvédelmi előírásokkal nem ellentétes, azonban a kialakítása a menekülést, valamint a tűzoltói beavatkozás hatékonyságát nem korlátozhatja.

A lakások bejárati ajtóinak ráccsal történő kiegészítése, valamint a lakóépületek főbejáratainak kulccsal, illetve elektromos zárral (kóddal) történő zárása, tűzvédelmi jogszabályokat nem sért. Elektromos zár esetén a menekülés irányából észlelhető és hozzáférhető helyen a zárat oldó, feliratozott nyomógombot kell elhelyezni.

A megyei katasztrófavédelem szóvivőjétől megtudtuk, hogy a szabályok betartását a tűzoltók bejelentés alapján és szúrópróbaszerűen is ellenőrzik. Az előírásoktól való eltérés 60 ezertől 500 ezer forintig terjedő pénzbírsággal járhat, melyet nem a virágot kihelyező lakónak, hanem a társasháznak (végső soron minden lakónak) kell kifizetnie – emlékeztetett Kelemen-Madai Petra.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában