Közbeszerzés

2024.04.14. 14:02

A vízgazdálkodási infrastruktúráját fejlesztené Görbeháza

A város több helyszínen is rekonstrukciót tervez a belvízproblémák megoldása érdekében.

Haon.hu

A fejlesztés több utcát is érint

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Görbeházán az Aradi utcában egy 559,5 méteres szakaszt érint a felújítás. A 2-52. szám között járdalappal burkolt csatorna található (kisebb zárt szakaszokkal), ami nem látja el a funkcióját. Ez a csatorna vezeti el az Arad utca 54-68. szám előtt keletkezett csapadékvizeket is. 

A járdalapok összecsúsztak, több helyen is összetörtek az átereszek, a megfelelő esés sem biztosított, a meder profilja tönkrement. Ezért a teljes csatornaszakasz rekonstrukciója tervezett, a meglévő csatornaszakaszokat mederburkoló elemmel leburkolják, illetve az átereszeket, támfalakat átépítik.  A tervezett csatorna esését is korrigálják, így megoldható a környező ingatlanok védelme, biztosítva lesz a megfelelő vízelvezetés – olvasható az április 9-ei Közbeszerzési Értesítőben.

A Széchenyi utca 2-12. szám között 161,80 méteren a fentihez hasonló problémák miatt szintén teljes csatornaszakasz-rekonstrukció szükséges.

A város külterületén is dolgoznak majd, 4 szakaszon, összesen közel 3 kilométernyi csatornán. Az érintett részek a szántók között mélyfekvésű területen találhatók, mindegyiknél a földmeder sűrűn be van nőve növényzettel, így heves esőzéskor nem tudja megfelelően elvezetni a keletkező csapadékvizeket. Ez a vízgyűjtő területen visszaduzzasztást okoz, néha elöntve a környező szántókat, ezzel belvizeket okozva. 

A csatornák teljes szakaszán a földmedret rendbe teszik, profilozzák, ezzel gyorsítva a vízelvezetést, de nem burkolják le a csatornaszakaszt, így keletkező csapadékvíz a lehetőségek szerint tud szikkadni, párologni. 

Az ajánlatokat április 22-ig várják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!