Nagyvilág

2008.09.24. 08:12

"Gyűlölöm az emberiséget"

<p>"Gyűlölöm az emberiséget, az emberi fajt". Ezt a mondatot hagyta hátra az a 22 éves finn fiatalember, aki kedden ámokfutást rendezett egy felnőttképzésre specializálódott finnországi szakiskolában. <dia width="900" height="700" alt="Lövöldözés egy finn iskolában 2008.09.23."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/L_v_ld_z_s_egy_finn_iskol_ban_2008_09_23_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Lövöldözés egy finn iskolában 2008.09.23." /></a></dia></p>

Matti Juhani Saari kedden reggel símaszkban bement a délnyugat finnországi Kauhajoki város szakiskolájába, majd vérfürdőt rendezett az egyik vizsgateremben kézi fegyverével. 10 embert ölt meg, végül fejbe lőtte magát, de nem halt meg azonnal, csak a kórházba szállítása után.

A nyomozást vezető rendőrfőnök, Jari Neulaniemi bejelentése szerint az ámokfutó által hátrahagyott feljegyzést a lakásában találták meg, és a gyűlöletének leírása mellett az is olvasható rajta, hogy 2002 óta tervezte a gyilkosságsorozatot.

A vizsgateremben, ahol az ámokfutó lövöldözött, nagyjából húszan voltak, és a mintegy másfél órán át tartó támadás idején százötvenen lehettek az iskolában. Állítólag robbanószer is volt az ámokfutónál. Tény, hogy az iskolában tűz ütött ki a támadás idején. A lövöldözés hírét rendkívüli tájékoztatón maga a finn kormányfő erősítette meg.

"Sajnos nagy a hasonlóság a mostani tragédia és az egy évvel ezelőtti jokelai, sőt a világ más részein történt ilyen jellegű drámai események között" - mondta Matti Vanhanen keddi rendkívüli tájékoztatóján.

A miniszterelnök arra utalt, hogy 2007. novemberében egy 18 éves tanuló agyonlőtte hat diáktársát, az igazgatónőt és egyik tanárát, végül magát is a Tuusala városában lévő középiskolában. A fiatal nem sokkal a támadás előtt feltett egy filmet a YouTube-ra, "Mészárlás a Jokela Gimnáziumban 2007. november 7-én" címmel. A szomorú hasonlóság ebben a tekintetben is érvényes a tavalyi és a mostani tragédia között.

A keddi támadó ugyanis szintén feltett a YouTube-ra egy videót, amelyen azt látni, hogy egy pisztollyal lövöldöz a városi lőtéren. A finn belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy hétfőn a rendőrségen kikérdezték a 22 éves fiatalembert a videóról, de nem volt ok benntartani, ezért szabadon távozhatott. A miniszter nem mondott többet a kihallgatásról, csak annyit közölt, hogy a támadónak volt fegyverviselési engedélye.

>Nézze meg a videót!


· Lövöldözés egy finn iskolában
· Túszejtés egy kanadai iskolában
· Furcsa baleset Mexikóban
·
Öthavi börtön gyerekverésért
·
Kínai ámokfutó egy kórházban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!