Komádi hírei

2015.12.11. 12:37

Megerősödött a megyetudat

Debrecen - 1990-ben az önkormányzatiság kialakítása a magyar rendszerváltás egyik fő pillére volt. Huszonöt évvel ezelőtt a politikai és társadalmi változással új intézményrendszer, többpárti demokrácia jött létre és megteremtődött a helyi ügyek intézésének és irányításának lehetősége is.​

Debrecen - 1990-ben az önkormányzatiság kialakítása a magyar rendszerváltás egyik fő pillére volt. Huszonöt évvel ezelőtt a politikai és társadalmi változással új intézményrendszer, többpárti demokrácia jött létre és megteremtődött a helyi ügyek intézésének és irányításának lehetősége is.​

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése – 50 képviselővel - 1990. december 21-én tartotta alakuló ülését. A 25 éve történt, rendszerváltás utáni első ülésnapra emlékeztek a képviselők a közgyűlés pénteki ülésén Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a megyei levéltár vezetőjének prezentációja segítségével. Ugyanott, ahol elődeik: szecessziós stílusú vármegyeházán, amit négy fegyveres hajdú szobra is díszít.

Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke kifejezte elismerését azoknak, akik a 25 év alatt segítették a testület munkáját, és megyetudatot erősítőnek nevezte a visszatekintést. Pajna Zoltán önkormányzati díj alapítását javasolta: minden decemberben emeljék ki azok munkáját, akik maradandó munkát végeznek akár egy település, egy önkormányzat élén.

„Hűen állni Isten és ember előtt”

A negyed évszázados önkormányzatiságra való emlékezést követően a képviselők elfogadták a 2016. évi üléstervet, amelyhez Tóth József (DK) képviselő annyi kiegészítést tett, hogy szeretné, ha napirendre kerülne a közfoglalkoztatás megyei helyzetét összefoglaló tájékoztató. Demeter Pál frakcióvezető (Jobbik) arról érdeklődött, hogy valóban Balmazújvárosban lesz-e megtartva az egyik soron következő ülés. Amennyiben technikai akadálya nem lesz, igen – válaszolt Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke, aki jó lehetőségnek tartotta a kihelyezett üléseket az egyes településekre való figyelemfelhívásra. Mint mondta, ez lesz a folytatása a testület jó gyakorlatokat bemutató sorozatának.

A közgyűlés belső ellenőrzési tervét is elfogadták, majd negyedik napirendként rátértek a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2013-2014. évben végzett Hajdú-Bihar megyei tevékenységéről, a vidékfejlesztés aktualitásairól szóló előterjesztésre. Ennek fontosságát úgy fogalmazták meg, hogy figyelemmel kísérik a megyét érintő vidékfejlesztési kérdéseket, tekintettel arra, hogy a megyei önkormányzat egyik fő feladatát jelentő területfejlesztés és a kormányzati szinten koordinált vidékfejlesztés a települések szintjén együtt jelenik meg, ezért kiemelten fontos a két terület fejlesztéseinek összehangolása. Kiegészítő határozati javaslatként elhangzott, hogy a megyei programok végrehajtása érdekében a referensi álláshely betöltését kezdeményezik.

Teljesítette feladatát

Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nkft.-nek (ÉARFÜ) a Miniszterelnökséggel és a Nemzetgazdasági Minisztériummal(NGM) az Észak-alföldi Operatív Program végrehajtásával összefüggő feladatok ellátásának finanszírozása céljából megkötött szerződése – a megállapodásnak a tulajdonos megyei önkormányzatok is részesei – 2015. december 31. napján lejár. A cég működésével összefüggő költségek fedezete december 31-ig tart, akkortól minden munkavállalónak megszűnik a jogviszonya - kivéve a felmentési védelem alatt állókat. Az NGM utalt arra, hogy az Észak-alföldi Operatív Program lezárásával összefüggő feladatok elvégzése érdekében 2016. március 31-ig szeretnék meghosszabbítani a cég finanszírozását, azonban az ehhez szükséges szerződés megkötésére még nem került sor. Pajna Zoltán úgy mondta, nem látja értelmét a hosszabbításnak, mert egyrészt az ügynökség teljesítette feladatát, másrészt pedig, ha nincs finanszírozás, akkor mégis hogyan lesz? Javasolta a végelszámolással történő megszüntetés elindítását, a még futó nemzetközi projekteket pedig folytatja a megyei önkormányzat - tudtuk meg. Úgy, hogy felveszi az ezekkel a projektekkel korábban az ÉARFÜ nemzetközi csoportjában foglalkozó Mátrai Melindát.

HBN-BB


Köszönet és áldás

Eleink 80 éve öt református templomot építettek egy év alatt, az is egyfajta fejlesztés volt, a hitéletért, a városért történt, példa volt az ország előtt. Mi is ezt tehetjük most a területfejlesztés nevében, követve a régiek életrevalóságát, hűségét és összefogását - fogalmazott Mohácsi László (Jobbik) képviselő az ülés záró, ünnepi hangvételű pillanataiban. A képviselőtársaknak és a megye lakosságának ünnepre való áldást küldő volt református lelkész Adyt idézte: „Hűen megállni Isten és ember előtt”.Mint kiemelte, az Ószövetség váradalma beteljesedett: ebben az irgalmatlan, embertelen világban is Jézus személyében érkezik a fény, az igazság. A görbe út legyen egyenessé, a göröngyös simává - idézte Keresztelő János gondolatait; s utalt arra, hogy a sok göröngy megosztja a családokat, fenyegetettség nehezedik ránk. „Tőlünk sokat várnak az emberek, megtapasztaltam, mennyire jól kell megfogalmazni egy-egy szavunkat. Nagy a kísértés, de ne engedj a csábításnak - így Jézus. Maradjunk meg a kijelölt utunknál, s nem hiába szerepel háromszor az eskünkben a lelkiismeret szó: hűen álljunk meg Isten és ember előtt!” - zárta gondolatait a képviselő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!