Költséghatékonyabbá váló lakásotthonok

Hajdú-Bihar – Hét megyénkbeli görög katolikus lakásotthon válik takarékosabban fenntarthatóvá.

Megkezdődött a debreceni és nyírségi görög katolikus gyermekvédelmi központ lakásotthonainak felújítása, melyre a Hajdúdorogi Egyházmegye több, mint 80 millió forintot nyert el. A projekt során két nyíracsádi, két debreceni, s egy-egy nyíradonyi, nyírmártonfalvai, téglási lakásotthonban újul meg a fűtési rendszer.

A beruházás hangsúlyos része ezen túl a nyílászárók cseréje és a hőszigetelés, mely a téglási ingatlanon kívül mindegyikben megtörténik. Ebben a lakásotthonban néhány éve végezték el ugyanezeket a munkálatokat, itt a tetőhéjazat cseréje szükséges, míg az egyik nyíracsádi otthont akadálymentesíteni is fogják – adta hírül Zadubenszki Norbert, a Hajdúdorogi Egyházmegye sajtóreferense. A sajtóközleményből kiderült, a lakásotthonokba nagy kapacitású mosógépet és számítógépeket is vásárol az egyházmegye.

„A beruházás összességében komfortosabb körülményeket, élhetőbb otthont biztosít 75 férőhelyen az ellátást igénybe vevők számára, emellett azt az üzenetet közvetíti, hogy ők is fontos, figyelemre méltó tagjai a társadalomnak, akik megérdemlik, hogy odafigyeljenek rájuk. Fontos számukra, hogy a görög katolikus egyház fenntartásában működő gyermekvédelmi központ lelkileg segíti őket a hátrányaik leküzdésében, de nem elhanyagolható szempont egyenlő esélyeik megteremtéséhez a fizikai környezetük sem” – írták.

HBN