Kódolva van a memóriabaj

Kódolva van a memóriabaj
© Illusztráció: AFP
Debrecen – Az óvodáskorúaknál szűrhető az Alzheimer-kórra való hajlam.

Egy Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható gén már óvodás korban megmutathatja hatását az agy struktúrájában és a mentális képességekben – állítja egy friss tanulmány, amelyről a MediPress-en olvashatunk.

A kutatók már jó ideje tisztában vannak azzal, hogy létezik egy APOE nevű gén, amely összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatával. Azok az emberek, akik az e4 néven is ismert génvariánst hordozzák, az átlagosnál veszélyeztetettebbnek számítanak. Az új kutatás most olyasmire mutat rá, amit korábbi tanulmányok is sejtettek: a gén hatása már korai gyerekkorban tetten érhető. Az agyvizsgálatok bizonyították, hogy azok a gyerekek, akik az e4-es génvariánssal rendelkeznek, jellemzően lassabban fejlődnek bizonyos agyterületekre vonatkozóan. Ezek ugyanazok az agyterületek, amelyek később az Alzheimer-kórral küzdő idős embereknél is érintettek.

„És ha még mindez nem volna elég, kiderült az is, hogy az e4-gyel rendelkező gyerekek rosszabbul teljesítettek azokon a teszteken, amelyek a memóriát és a gondolkozás képességeit vizsgálták. Igaz, a különbség 8-10 éves kor táján aztán eltűnt”– mondta a kutatást vezető dr. Linda Chang, a Hawaii-i Egyetem neurológus munkatársa.

A szakember szerint elképzelhető, hogy az e4-es génnel rendelkező emberek érzékenyebbek a korral járó változásokra.

HBN
hirdetés