Digitális tárlat

2020.05.29. 21:20

„Célom úgy rajzolni, mint a lélegzetvétel”

Ritók Lajosnak eddig csaknem 400 kiállítása volt öt kontinensen.

HBN

Néhány ország, ahol láthatták az alkotásait: Franciaország, Dél-Korea, Hollandia, Németország, Amerika, Svájc, Anglia, Finnország és még közel sem értünk a lista végére. Amire az alkotó a legbüszkébb, hogy alkotásai kétszer is ki voltak állítva a párizsi Louvre-ban, és egyszer Rembrandttal is láthatók voltak a munkái.

A debreceni grafikus, festő- és szobrászművészre a világ egyik legismertebb festője, a 17. századi holland művész, Rembrandt volt mindig is nagy hatással.

„Célom úgy rajzolni, mint a lélegzetvétel, természetesen, hogy minél mélyebben elmerüljek, azokban a dolgokban, amik bennem tombolnak. Keresni szüntelenül, fáradhatatlanul a pillanatot, amikor a vonal is megfárad és hozzám társul. Megszelídíteni a vonalat, és úgy sétálni vele, ahogyan a természet engedi, néha engedetlenül, néha fáradtan, de ritkán engedelmesen, ahogyan a csodák történnek. Megpróbálni beszélni a saját eszközeimmel, őszintén az ember sorsáról és körülöttük lévő dolgokról is, mindezeket elfogadni és megbékélni velük. Felfedezni, érezni és átadni azt az energiát, ami nagyon mélyen valahol csak nekünk szól” – olvasható az alkotó művészi hitvallása a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárságának közösségi oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!