Kilopják a szemüket

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: ÉM
Hajdúhadház – A fatolvajok úgy szaladnak, mint a nyúl; többnyire bottal üthetik a nyomukat.

Aki úgymond „hivatásszerűen” falopásból tartja fenn a családját, az jogi diploma nélkül is tudja, hogy a büntető törvénykönyvben hol húzódik a szabálysértést a bűncselekménytől elválasztó keskeny mezsgye – állítják a Naplónak nyilatkozó erdőtulajdonosok, akiknek nagyon elegük van már abból, hogy minden télen „kilopják a szemüket”.

– A városhoz közeli közösségi erdőket gyilkolják a tekergők rendesen, a településtől 10- 12 kilométerre lévő magánerdők azonban egyelőre megúszták a nagyobb pusztítást – mondta Hajdú Gábor hajdúhadházi erdőtulajdonos.

Kollégája, Varga László, a helyi erdőbirtokossági társulat elnöke november-december táján már azt remélte, hogy a zsiványokat mostantól talán elrettenti a törvény szigora, de ekkorát régen tévedett. „Vagy két hete, amikor beköszöntöttek a keményebb mínuszok, a szabadcsapatok is megindultak az erdők felé. Nem ritkán nyolc-tíz fős csoportokba verődve járnak lopni, a környező utakra őrszemeket állítanak, így szinte lehetetlenség őket tettenérni. Volt olyan nap, hogy 40 darab tízéves akácfát vágtak ki, közel félmillió forint kárt okozva az erdőtulajdonosnak” – utalt egy kirívó esetükre az elnök.

HBN-PA


„Eredj fiam, lopj egy kis fát!”
Hajdú-Bihar – Előfordul, hogy a család a gyereksereget veti be, hiszen ők nem büntethetők.