Sport

2013.08.26. 13:44

Bokszklub Ghánában – a DVSC tapasztalataira épülve

Debrecen - Az afrikai kontinens sportja már jó ideje fejlődik, s mind labdajátékokban, mind atlétikában vagy éppen küzdősportokban, azon belül is ökölvívásban tényezőnek számít a világtérképen.

Debrecen - Az afrikai kontinens sportja már jó ideje fejlődik, s mind labdajátékokban, mind atlétikában vagy éppen küzdősportokban, azon belül is ökölvívásban tényezőnek számít a világtérképen.

A DVSC bokszklub és a Joker Card Casino közösen segíti Ghána fővárosában, Accrában egy árvaház gyerekeit, hogy jobb élethez és az ökölvívás által kiugrási lehetőséghez jussanak. Szabó Ervin, a korábbi ötszörös magyar bajnok bunyós a helyszínen irányítja a tervezet megvalósulását: az alapokat már megvetették, jelenleg a klubmodell kialakítása történik – olvasható a dvscboxing.hu-n.

Szabó Ervin: - A DVSC és a kaszinó közös képviselete felkereste a Ghánában, Accra városában található egyik árvaházat, ahol jelentős összegben adományoztunk ételt és játékokat a gyerekeknek. A kezdeti törekvések után a kaszinó célja, hogy a jövedelem egy részét a gyerekekre fordítsa, de nem a szokványos módon – és itt jön képbe a bokszklub. Ghána hatalmas ökölvívó kultúrával rendelkező ország, csak a fővárosban több mint 40 klub működik! Így adta magát a gondolat, hogy lehetőséget teremtsünk a helyi árváknak edzeni, versenyezni, hogy kitörhessenek és felnőttként se kallódjanak el. Távlati tervünk, hogy a magyarországi sikerek után, Ghánában is az ország legeredményesebb klubját hozzuk létre.

- Pontosan milyen módon segítitek a ghánai rászorulók bokszolását, illetve jelenleg milyen fázisában tart az folyamat?

Szabó Ervin: - Jelenleg étellel és játékkal, de folyamatosan építjük a kapcsolatokat. Edzéslehetőséget teremtünk, vagyis edzőket alkalmazunk, felszerelésekkel látjuk el őket, illetve termet biztosítunk a számukra. A későbbi versenyeztetés is szerepel a terveinkben – a normális életkörülmények megteremtése mellett.

- Kisebb megszakításokkal tavaly november óta ott élsz közöttük, így testközelből érzékeled, mire van leginkább szüksége a ghánaiaknak.

Szabó Ervin: - Meglepően jó körülmények között élnek, ami a helyi viszonyok között azt jelenti, hogy van hol aludniuk, van mit enniük, inniuk, nem dolgoznak késő estig az utcán ezek a gyerekek, van normális ruhájuk – hála a lelkes támogatóknak. Talán a szeretet és az egy csoporthoz tartozás (ahol nem kell szégyenkezniük, hogy honnan jöttek), ami ,,hiánycikk", de ezt talán pont mi tudjuk orvosolni, hiszen a ringben mindenki egyenlő.

- Hogyan fogadták a segítő kezet?

Szabó Ervin: - A gyerekek hálásak, az árvaház vezetője, bár kicsit idősebb, és fáradt, lelkesnek tűnik.

- Összefoglalva az eddigieket, egy magyar tulajdonú, de ghánai bokszklubot szeretnétek tető alá hozni Afrikában?

Szabó Ervin: - Így van, hasonló rendszerben mint ami Debrecenben már jól működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!