Kiemelten kezelik a halápiak ivóvizét

Lassan csordogál vagy egyáltalán nem jön víz a közkútból Halápon
Lassan csordogál vagy egyáltalán nem jön víz a közkútból Halápon - © Fotó: Matey István
Debrecen-Haláp – Másfél éven belül végre megnyugtatóan rendeződhet az évek óta húzódó probléma.

Éles kontraszt, hogy miközben nagy volumenű fejlesztésekről beszélünk, a halápiak még mindig rossz minőségi vizet ihatnak. Ezt Papp László polgármester mondta a költségvetés-tervezet megtárgyalását lezáró összegzésében a csütörtöki közgyűlésen. S valóban, a Debrecenhez tartozó településrész egészséges ivóvízellátását megoldó beruházás tervezésére a büdzsében beállított 10 millió forint csepp az 56 milliárdos tengerben. Súlyát azonban az adja, hogy 240 család, mintegy 900 ember életminőség-javítása a tét.

Emiatt tette szóvá a költségvetés vitájában Varga Zoltán DK-s képviselő, hogy nem érti, miért tart még mindig csak a tervezésnél a folyamat, hiszen már tavaly is megszavaztak ötmillió forintot ilyen célra. Eközben a korábban megoldásként felállított egyetlen tiszta vizű kútból olyan vékonyan csordogál a víz, hogy a halápiak a sorban állás helyett inkább továbbra is isszák az egészségtelen otthoni vizet.

Felújították, nem javult eleget

Mielőtt Papp László válaszát ismertetnénk, érdemes egy rövid történeti áttekintést tenni. Halápon ugyanis már régen vöröses–barnás színű, vasas-mangános víz folyik a csapokból, ezért az ott élők ásott kutakból nyerik a bevizsgálatlan vizet, ami arzénos is lehet. A probléma megoldására a debreceni önkormányzat 2013 júniusában felújíttatta a régi kutat és a hozzá tartozó gépészeti rendszert. Ez azonban nem járt jelentős ivóvízminőség-javulással, ezért a következő évben ideiglenes és részleges megoldást nyújtó új víztisztító berendezést szereltek fel, amivel októbertől az orvosi rendelő udvarán fúrt kút vizét tették ihatóvá. Egyúttal arról döntött a polgármesteri hivatal, hogy Debrecenből vezetik ki az ivóvizet, s ezzel a közeli Nagycserén élők hasonló gondját is megoldanák. Ám ezt a költséges tervet végül elvetették.

Erről már Papp László beszélt csütörtökön, amikor elmondta, előző napon egyeztetett a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatójával, Ányos Józseffel arról, hogy találtak két olyan felszín alatti vízbázist, melyeket megfúrva egy törpevízmű segítségével véglegesen megoldható mindkét településrész problémája. Ez mintegy 90-100 millió forintba kerül, és másfél éven belül meg kell valósítani, mert prioritást élvez – fogalmazott Varga Zoltánnak adott válaszában a polgármester.

HBN–ÉP

Címkék: , , ,hirdetés