Helyi közélet

2014.06.30. 14:35

Mertek nagyot álmodni – megújult a pocsaji templom

Pocsaj - Több évtizedes, igen leromlott állapotából 5 év közös összefogása és sokak erőfeszítése révén kívül-belül megújult a közel 300 éves pocsaji görögkatolikus templom.

Pocsaj - Több évtizedes, igen leromlott állapotából 5 év közös összefogása és sokak erőfeszítése révén kívül-belül megújult a közel 300 éves pocsaji görögkatolikus templom.

A templom felújítási munkálatai 2009 őszén kezdődtek meg az élet- és balesetveszélyessé vált templomtorony levételével – helyére az új, a régi tökéletes mása került.

Az egész templom restaurálásának költségeit több részből finanszírozták: a pocsaji önkormányzat, a Hajdúdorogi Egyházmegye és pályázaton nyert, közel 10 millió forint összeg, melyek segítségével létrejött a teljes rekonstrukció.

Megtörtént idén nyárra a templom utólagos falszigetelése, külső homlokzatának teljes felújítása, majd sokak támogatásával a teljes belső festés és a torony homlokzata is megújult.

A padozat is javításra szorult, ennek munkálatait is elvégezték. Új bejárati ajtók is kerültek a templom mindkét bejáratához, szintén jószándékú felajánlásokból. A pályázati források, az egyházmegyei támogatások, valamint a helyiek és elszármazottak mellett több barátot is köszönet illet önzetlen segítő szándékukért.

A megújult templom felújítási munkálatait mindvégig – 2009-től kezdődően a mai napig – a helyi görögkatolikus parókus, Kanyó Árpád koordinálta, aki az elmúlt vasárnapi szentmisét már az újjáépült templomban tartotta.

- Nagyné Kelemen Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában