Helyi közélet

2014.11.11. 17:13

A magasfeszültség okoz feszültséget

Bocskaikert-Monostordűlő - A biztonságosabb áramellátás miatt van szükség a rendszer átalakítására.

Bocskaikert-Monostordűlő - A biztonságosabb áramellátás miatt van szükség a rendszer átalakítására.

Amikor megérkeztünk a Pallag és Bocskaikert között elterülő, de közigazgatásilag Bocskaikerthez tartozó néhány száz lakosú kistelepülésre, a Homok utcai zöld postaládákhoz 10-15 dühös ott lakó fogadott. Elmondták, hogy felháborodásukat először az az E-On honlapján megjelent hír váltotta ki mely szerint november 18-án, 19-én és 20-án, valamint 26-án és 27-én, reggel 8 és 16 óra között szüneteltetik az áramszolgáltatást. Szerintük ez nagyon hosszú idő! Földgázvezeték hiányában ugyanis arra sokan villannyal fűtenek, főznek, állítják elő bojlerben a melegvizet. Néhányan a saját kútjukból elektromos motorral hozzák fel a vizet. Panaszuk szerint ilyen hosszú idő alatt leolvadnak a hűtők, kihűlnek a lakások. Kisgyerekek is vannak. Azt a kérdést is feltették, hogy miért éppen most kell erre az áramszünetre sort keríteni, miért nem lehetett ezt nyáron csinálni?

„Kiverte a biztosítékot”

Amikor emiatt elkezdtek az E-On–nál reklamálni megtudták, hogy az évtizedek óta a Monostordűlő északi része fölött húzódó távvezeték, néhány tíz méterrel délebbre, a Homok utcára helyezése miatt fogják szüneteltetni a szolgáltatást. Kiderült, hogy a 22 ezer voltos, eddig a többnyire a kertek végében, nagy oszlopokon nyugvó kábeleket a lakóházaktól alig 5-10 méterre, szinte végig kisebb oszlopokon, a levegőben viszik majd el. A megszólalók attól tartanak, hogy az „elektroszmog” káros lesz az egészségükre, csökken házaik, telkeik értéke. Úgy vélték, hogy a beruházó akár földkábelt is használhatna. Ráadásul a beruházás előkészítő fázisában sok fát kivágtak, amelyeknek nem tudják, hogy mi lesz a sorsa.

Körültekintően

Az E-On szóvivője megkeresésünkre ezt válaszolta: a karbantartási munkálatok megszervezésénél elsősorban azt tartjuk szem előtt, hogy ügyfeleink a lehető legkisebb ideig legyenek kénytelenek a szolgáltatást nélkülözni. (A teljes munkálatok 13 napot vesznek igénybe.) A megfelelő karbantartás elmulasztásával a szolgáltatás biztonságát veszélyeztetnénk.

– A munka egyeztetése rendkívül körültekintően történt, hogy határidőn belül, valamint a törvényben leírtak szerint ütemezhessük az áramszüneteket, figyelembe véve nagyfogyasztóinkat, az önkormányzatot, a településen lévő iskolákat, óvodát, illetve azok étkeztetést biztosító konyháit is – közölte Egyházi Nikoletta.

Állítása szerint, az épületektől, kertektől jóval távolabb kerül az új nyomvonal. Van egy csaknem 350 méteres szakasz ahol szabad (lég) vezetéket nem tudnak építeni, ott földkábelt fognak alkalmazni. – Semmilyen káros hatástól nem kell tartaniuk az ott lakóknak, ingatlannal rendelkezőknek – ismertette az E-On szóvivője.

Közterületre

– Az áramszolgáltató azért kérte az önkormányzatot, hogy ezután közterületen futhasson a távvezeték, mert amíg nagyrészt magánterületek fölött haladt, a kerítések miatt gyakran nehezen tudták karbantartani, kijavítani a hibákat. Néhány éve például előfordult, hogy télen a jég súlya alatt leszakadtak a kábelek – mondta Bocskaikert polgármestere.

Szőllős Sándor az áramszünet időpontjára vonatkozó kérdésünkre úgy válaszolt, hogy ha nyáron lenne az áramszünet minden bizonnyal arra panaszkodnának a helyiek, hogy leolvadnak a hűtők. Amennyiben pedig télen arra hivatkoznának, hogy áram hiányában megfagynak. Ezért dolgoznak enyhe őszi napokon.

– „Elektroszmog” eddig is létezhetett a környéken. Mind Bocskaikertben, mind Debrecenben sok helyen közvetlenül a lakóházak fölött mennek el nagyfeszültségű vezetékek. A földkábel sérülékeny és nagyon drága – jelentette ki a polgármester.

– A nyomvonalba eső kivágott fák közül azok amelyek magánterületen voltak a tulajdonoshoz kerültek, míg az önkormányzati területről kikerülőket értékesítette az önkormányzat. Annak árát a szociálisan rászorulók között igazságosan igyekszünk szétosztani – hangsúlyozta Bocskaikert első embere.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában