Kevesebb tűzeset Biharban

Kevesebb tűzeset Biharban
© Fotó: Czeglédi Zsolt
Berettyóújfalu – A katasztrófavédelemben a prevenció, a polgárőrségnél a 24 órás szolgálat a cél.

A 32 települést érintő működési területükön a sokévi átlag 60 százalékára csökkent a szervezet számára legnagyobb anyagi megterhelést jelentő szabadtéri tűzesetek száma – többek között ezt tartalmazta Nagy Tamás parancsnok beszámolója a tavalyi évről. A berettyóújfalui tűzoltó parancsnokság vezetője a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén értékelte a mögöttük hagyott esztendőben végzett munkájukat.

Hangsúly a megelőzésen

A parancsnok elmondta, 2012-től a tűzvédelemben és a katasztrófavédelmi tevékenységükben is a megelőzésre helyezték a fő hangsúlyt, ami egyrészt a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatását, másrészt a szabálytalanságok szankcionálását jelentette. A tűzoltó parancsnokság a megelőzéssel igyekezett a lakóházakban keletkező tűz- és káresetek számát csökkenteni. A szén-monoxid mérgezéses esetek visszaszorítására az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is kiemelt figyelmet fordított, a parancsnokság területén ezek száma a sokévi átlag felére csökkent, ami a szén-monoxid érzékelők nagyobb arányú elterjedésével is magyarázható.

Lövei Csaba kirendeltségvezető előbb köszönetét tolmácsolta az önkormányzat felé a városi tűzoltó parancsnokságnak nyújtott segítségéért, majd arról beszélt, hogy nagyobb volumenű káresemény, illetve hosszan tartó igénybevétellel járó beavatkozásuk tavaly nem volt. Megelőzési tevékenységüknek köszönhetően csökkent a szabadtéri tűzesetek száma, ami a lakosság jogszabálykövető magatartásból is fakadt, így kevesebbszer kellett szankcióval élniük, mint korábban. Viszont vannak területek, ahol még akad javítani való: tűzvédelmi okból 670, kéményekkel és tüzelő berendezésekkel kapcsolatosan 2 ezer 38 esetben kellett intézkedniük.

Állandó jelenléttel

Ugyanezen az ülésen számolt be a tavaly végzett munkájukról a helyi polgárőrség vezetője, Mazács Ferenc is. Elmondta, bár nőtt a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság illetékességi területe, a polgárőrség minden segítséget megad a rendőrök munkájához, továbbra is 24 órában rendelkezésére állnak a helyi kapitányságnak. Közös szolgálataik szinte mindennaposak, igyekeznek állandó jelenlétet biztosítani a városban. Ehhez, az Országos Közlekedésbiztonsági Tanács, illetve az Országos Rendőr-főkapitányság jóvoltából 2 új kerékpárt kaptak. Emellett tervezik egy olyan program elindítását, amely bemutatja a munkájukat. Országos kezdeményezésre tavaly beindították az ifjú polgárőr tagozatukat, a helyi középiskolákban keresik a közrend és közbiztonság megóvására vállalkozó diákokat. A képviselő-testület mindkét szervezet beszámolóját egyhangúlag elfogadta.

HBN–ÉP