Sport

2017.11.22. 13:35

Forma–1 - Mennyei környezetben ér véget

Abu-Dzabi - Ismét egy nagyon hosszú idény végéhez érkeztünk, aminek egy csendes levezetése következik a hétvégén az Egyesült Arab Emírségek fővárosában.

Abu-Dzabi - Ismét egy nagyon hosszú idény végéhez érkeztünk, aminek egy csendes levezetése következik a hétvégén az Egyesült Arab Emírségek fővárosában.

Mondhatni, tét nélküli futam vár a versenyzőkre, hiszen az egyéni és a konstruktőri világbajnoki cím már elkelt, mindössze az alsó régiókban folyik még a harc.

Most is a Mercik?

Emlékezzünk vissza, tavaly nagyobb izgalommal várhattuk a szezonzáró futamot, hiszen még nyitott kérdés volt az egyéni elsőség sorsa. Bár Hamilton nyerte a futamot, s Rosberg csak a második helyen végzett, mégis a német lett a világbajnok. Kijelenthető, az elmúlt években a Mercedes pályája volt Abu-Dzabi. Két pilótája (akkor Hamilton és Rosberg) felváltva nyerte itt a futamokat, s ez várhatóan idén sem lesz másként, feltéve, ha Hamilton megtalálja a világbajnokság megnyerése óta elvesztett motivációját. Valtteri Bottas nem igazán teljesítette a kívánalmakat ebben a szezonban, 22 pont hátránya van a második helyezett Vettelhez képest az egyéni ponttáblán, és még mindig hiányolják belőle a gyilkos ösztönt. Ennek ellenére nincs kizárva, hogy a 28 éves finn pilóta áll majd a dobogó legfelső fokán vasárnap – írta az Amber PR. A Ferrari a sötét ló a hétvégét tekintve, hiszen eddig nem nagyon feküdt autóinak ez a pálya. Mindkét jelenlegi pilótája nyert már a Yas Marina pályán, de Kimi Raikkönen még 2012-ben a Lotusszal, Sebastian Vettel pedig 2013-ban a Red Bullal állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Új duó

A Toro Rosso a két utolsó futam közötti időben bejelentette jövő évi pilótapárosát. Pierre Gasly és Brendon Hartley bizonyíthat a Red Bull fiókcsapatánál a 2018-as szezonban. Hartley még hajt idei első pontjára, de mivel a hétvégi versenyhelyszínen már tesztelt más kategóriákban, így ezúttal esélyes is lehet erre. Az új-zélandi pilóta jól tudja, hogy bizonyítania kell, ha maradni akar. A két pilóta helye nincs bebetonozva, ahogy idén is láttuk, legfőképpen Danyiil Kvjat esetében. Bármikor kirakhatják őket, ráadásul bizonytalan, hogy a jövő évi Honda motor hogyan fog működni a Toro Rossókban.

Az Abu-Dzabi futam rendhagyó a versenynaptárban, hiszen nem teljesen világosban és nem is teljesen sötétben zajlik: napnyugtakor kezdődik és sötétben folytatódik. Az 55-körös Abu-Dhabi Nagydíj vasárnap 14 órakor kezdődik (tv.: M4 Sport, élő).

HBN


Az állás

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 345 pont (már világbajnok),

2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 302,

3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 280,

4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 200,

5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 193,

6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 158


Felipe Massa és a kacsa

Bár az a hír járta, hogy Felipe Massa utolsó versenyén vett részt Brazíliában, úgy tűnik, ez az információ kacsa volt. A szakértők azt várták, hogy Abu-Dzabiban a Williams inkább már Paul di Restát küldi harcba, hogy összemérhessék tudását a verseny után a pályán tesztelő Robert Kubicáéval. Ez megkönnyítené a döntést a brit csapat számára, hogy vajon kit ültessen jövőre Lance Stroll mellé a másik Williamsbe. Massa elmondása szerint nagyon készül utolsó versenyére a Williams csapattal, s a célja nem más, minthogy pontszerző helyen fejezze be Forma-1-es karrierjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!